Stauder med et finere rodnet som for eksempel storkenæben (Geranium) her graver du et stykke op af med en greb. Så har du til flere nye planter. For at skåne rødderne mest muligt skal du bruge to grebe til delingen.

Det viser havearkitekt Jane Schul her.Placer grebene nogenlunde i midten af blokken – med ryggen mod hinanden. Skub så håndtagene ind mod hinanden – og gentag eventuelt, indtil du har fået delt den.

Normalt bør du ikke ryste al for megen jord af de små planter. Men hvis du har dræbersnegle i haven, er det bedre at fjerne jorden for at undgå at sprede æggene. Især, hvis du vil glæde andre med de nye, små planter.

Det går ikke blot at lade planterne ligge med bare rødder. De skal enten plantes et andet sted med det samme – eller pottes i ren jord. Puds gerne småplanterne af først. Hvis planten har noget af den gamle, træede rodmasse med, så klip det af.

Den gamle rodmasse gør ingen gavn for den nye plante, der nu selv skal danne sine egne sprøde rødder. Toppen klipper du også af, uanset om du planter dem i haven med det samme – eller potter dem først.

Så har planten bedre chancer for at overleve, for den bruger sine kræfter på at danne nye rødder i stedet for at vokse i toppen. Men efterlad endelig en smule bladgrønt, så planten stadig kan fange lyset, når den skal etablere sig på ny.

Planterne er nu klar til udplantning i en anden have. Her kan de små planter nu vokse sig store og sprede glæde på ny hos en anden haveentusiast. Du kan også sagtens dele andre typer af stauder.

Her er Birgit på vej ud i den lidt vildere del af sin have for at grave en blok hosta (Funkia) op. Denne staude har en ganske anden og mere træagtig rodtype end for eksempel storkenæb, som vi så før. Allerede når klumpen er gravet op, klipper Birgit toppen af.

Vi er i september måned, og det er det bedste tidspunkt at dele disse planter på. De har ikke brug for toppen længere. De små klumper af hosta er nu klar til deling. Birgit bruger en gammel køkkenkniv til at skære plantens rødder over med.

Så skal hun ikke bruge så mange kræfter.For hver stængel der stikker op, er der i princippet en ny plante, men du kan sagtens lade de nye planter være lidt større. Studs både top og rødder i denne del af processen, inden du potter planten med ny jord.

Det motiverer den nye plante til at etablere sig hurtigt i potten.Til sidst skal du give de nye planter lidt vand. En tredje metode gælder stauder, der allerede har dannet knopper til næste sæson. Det gælder for eksempel pæonen her.

Årstiden er en vigtig medspiller, når du skal dele dine stauder. Hovedreglen er, at de stauder, der blomstrer om foråret, bør deles om efteråret – og omvendt. Men der kan være undtagelser og tilfælde, hvor tidspunktet betyder mindre.

Det er måske svært at forestille sig de store, fyldte og smukke blomster på silkepæonen, når den ligger som her på bordet. Men forventningens glæde gør arbejdet til en fornøjelse, selv om der skal slides en smule i det.

Husk altid at tage handsker på, når du arbejder med pæonens rødder. Den udskiller nemlig en væske, som kan give allergiske reaktioner. Når du skærer i pæonens rødder, så vær opmærksom på, at hver ny plante skal have ansats til nye skud.

Skær også gerne lidt af de gamle rodstykker af. Det gør det lettere for dig at håndtere planterne. Om efteråret danner pæoner nye rødder som her. Derfor er efteråret også det optimale tidspunkt at dele eller flytte planten på.

De delte pæoner skal nu pottes i god jord. De nye skud skal vende opad, hvor du også har de afklippede stængler. Nu har du flere kasser med nye planter klar til udplantning, når du har fundet det rette sted.

Præcis hvilken metode du skal anvende, hvis du vil dele andre stauder end disse, afhænger lidt af typen. Det er dog forholdsvis nemt at se, når først du har gravet planten op.

Udenfor er regnen begyndt at dryppe, og da pottejorden i forvejen er fugtig, behøver de nye pæonplanter ikke at få mere vand i denne omgang.