Enkelte grenspidser er frosset lidt tilbage, så hun studser træet lidt til, efter det er kommet i jorden.Når man planter træer, der har stået i potter, kan det været en god idé at løsne rødderne i pottebunden, når man planter dem. Så får rødderne lettere ved at søge dybere ned i havejorden.

De barrodede frugttræer har hun opbevaret i en plastsæk for at undgå, at de tørrer ud. Også de kommer i jorden og skal ligesom hækken plantes i et hul, der er dybt nok til, at rødderne ikke folder sig sammen.Træerne skal generelt plantes i samme dybde, som de har været plantet på planteskolen.

Podestedet på frugttræer skal altid være over jorden. Ellers risikerer man, at det træ, der er podet på, begynder at slå rødder. Her er det lille pæretræ podet på en svagtvoksende grundstamme fra et kvædetræ.

Hvis pæretræet begynder at slå rødder, kan træet blive helt op til 20 meter i højden, og det duer slet ikke her. Men så længe podestedet er over jorden, er der ingen problemer, for så er det grundstammen, der bestemmer træets endelige højde. Nu er træerne til espalieret efterhånden alle i jorden.

Maren runder derfor af med at give alle træer en ordentlig gang vand. Træerne skal nu alle bindes fast til rundstokkene med et blødt gummibånd.Ved at sno gummibåndet om stammen som her undgår man, at barken får gnavsår, når det blæser. Så er espalieret med frugttræerne anlagt.

Når alle rækker er markeret og snorene sat op, kan det videre anlægsarbejde gå i gang. Maren markerer, hvor kanterne af surbundsbedet til blåbær skal gå. Snoren strammer hun op på ny. Det letter overblikket, når arbejdet går i gang.Mikael stikker kanterne af med det samme.

Jorden skal graves af i hele bedet i en halv meters dybde. Imens har Maren hentet nogle små hindbærplanter. Det er alle efterårshindbær. Hindbærplanter breder sig hurtigt ved hjælp af udløbere – faktisk lidt som skvalderkål.

Ubevogtet i skovbunden dækker de som et tæppe. Planterne her vil derfor hurtigt lukke hele rækken, selv om hun sætter dem med en smule afstand.Hindbærplanterne skal i jorden i samme dybde, som de har stået før.

Denne lille række hindbær vil allerede give frugt dette efterår. Nu får de en gang vand, og så skal planterne bare vokse sig store og flotte.Blåbærbedet er ved at været gravet ud. Bunden rettes blot til, så den er nogenlunde jævn, og så skal der fyldes op med spagnum.

Er jorden i haven meget kalkrig, bør man fore hullet med ukrudtsdug, inden der fyldes spagnum i. Det vil forhindre, at havejorden blander sig med spagnummen. Spagnum har en lav pH-værdi, modsat en meget kalkholdig jord. Man siger også, at spagnum er sur. Det trives blåbær-buskene glimrende med.

Maren går i gang med at vande bedet op. Det kan tage sin tid, for spagnummen nærmest skyer vandet i første omgang. Men man må blot væbne sig med tålmodighed og ælte vandet lidt ind i spagnummen undervejs. Spagnum fremstilles af de øverste lag af højmoserne.

Produktet kan være dyrt i indkøb – og det er heller ikke en ubegrænset naturressource. Men andet materiale kan også bruges til surbundsbedet. Har du fx adgang til grannåle eller surt løv fra bøgetræer eller egetræer, kan det også bruges.

Her spæder familien den indkøbte spagnum op med savsmulden fra egetræssvellerne, de brugte til højbedene. Savsmulden vendes godt med spagnummen, og Maren vander fortsat godt igennem. Spagnummen lægger sig meget luftigt, så Mikael går en tur gennem bedet, mens han stamper materialet lidt sammen.

Endelig er bedet klar til beplantningen.Blåbær kræver fremmed bestøvning for at danne bær. Så der skal mindst to forskellige sorter til. Her er fire i alt: to ”Bluecrop”, to ”Patriot”, en ”Duke” og en ”Puru”.

I sit valg af sorter har Maren mikset buskene, så hun får bær over så lang en periode som muligt – fra sidst i juli og helt frem til først i september.Hun placerer blåbærrene, så sorterne står lidt blandet mellem hinanden for at sikre bestøvningen. Og så skal de bare plantes i jorden i samme dybde, som de har stået i potten.

En enkelt af blåbærbuskene har været pottet i en sur sandjord. Det går også fint for blåbær, så længe der bare ikke er kalk i jorden. Til sidst endnu en gang vand, og så er bedet færdigt.I det ene højbed skal der være både tyttebær og tranebær. Også de skal vokse i surbundsjord.

Her kan Mikael nøjes med kun at grave et spadestik ned, for spagnummen kommer jo til at være over det almindelige jordniveau i haven ved hjælp af svellerne, der danner rammen om højbedet. Den overskydende jord, han graver af, kan passende bruges i de andre højbede.

Her skal vokse jordbær, og de har det glimrende med den almindelige gode havemuld. Mikael graver videre, mens Maren har hentet en gang kompost til det kommende jordbærbed.

Det tynde lag kompost vil give jordbærrene en god start i højbedet. Hun vender komposten i jorden med en greb. Og så er bedet klart til de små planter.Hun har valgt to forskellige sorter til bedet for at strække sæsonen. ”Sonata” og ”Darselect”, hvor ”Darselect” vil modne først.

Begge sorter er robuste og modstandsdygtige over for forskellige sygdomme. Blandt andet svampesygdommen gråskimmel, som visse andre sorter – fx senga sengana – nemt bukker under for. De fleste jordbærsorter er selvbestøvende, så man behøver ikke to sorter for at få bær. Jordbærplanter må ikke plantes for dybt.

Kronen, som er det stykke af planten, hvor bladene har deres udspring, skal være synligt over jorden.Og mens hun fortsætter tilplantningen, henter Mikael spagnum til det andet højbed. Til sidst får planterne en gang vand.

Så skal de bare have fred til at etablere sig og sætte blomster, så der kan komme masser af lækre bær om nogle måneder.I frugt og bær-haven skal der også være en vindrueplante. Den får plads ved espalieret ind mod naboen.

Planten har to stokke allerede. Men Maren vil hellere bare have én stok som udgangspunkt, som hun kan forme sin vin ud fra. Har planten to stokke, vil den bruge sin energi på dem begge, så derfor klipper Maren den tyndeste stok af nu, så planten kan koncentrere sin energi på den udvalgte stok i stedet.

Inden hun planter vinen i jorden, løsner hun forsigtigt rodnettet.Selve vinstokken binder hun fast til espalieret. Der er allerede nogle knopper på vinstokken. Men hun fjerner et par af dem med det samme, for lige nu handler det om, at planten primært skal bruge sin energi på at skyde i toppen.

Det sideskud, der får lov at blive, sidder fint i forhold til espalieret. Så er højbedet med spagnum klart og vandet op til beplantning med både tyttebær og tranebær.

Tranebær er selvbestøvende, men flere sorter vil alligevel give bedre frugtsætning. Her er det sorten ”Stevens” og en mere lang og ranket sort, ”Centerville”.Tyttebærrene behøver fremmedbestøvning.

I første omgang har Maren kun fået leveret sorten ”Red Pearl”. Men senere vil også en bestøversort, ”Koralle”, blive plantet i bedet. Planteafstanden er ikke så afgørende ved tranebærrene. De slår rod, når stænglerne rammer jorden, og de vil komme til at dække jordbunden helt med tiden.

Når alle planter er i jorden, går hun efter med vandslangen. Nogle uger senere er resten af bærbuskene og de små søjletræer også kommet i jorden.