Fælles for velegnede materialer er, at de altid bør være både bløde, så de ikke gnaver sig ind i grenene. De skal også være stærke, så de kan holde grenene på plads, hvor du ønsker det.

Elastiske materialer eller materialer, der nedbrydes naturligt, er også at foretrække, da de ikke gør skade på træet, mens det vokser. Båndene er mere åbne materialer. De er ikke helt så elastiske, men den åbne struktur holder ikke så meget på fugten.

Både hessianbåndet og det grønne i plast er oplagt at bruge, hvis du skal binde en stamme til en pæl. Begge bånd tåler et kraftigt pres fra vind, der tager fat i træet. Jo større træ, jo bredere bånd.

Bast er hurtigt nedbrydeligt og godt, fx til at lave et espalier med vin. Det holder dog maks. et års tid. Den bastbelagte tråd i rullen holder heller ikke så længe. Tråden er så tynd, at den hurtigt ruster op.

Den er derfor god, hvis den skal holde noget på plads i en periode, og du samtidig vil sikre dig, at den ikke laver skader på længere sigt. Den almindelige tøjklemme og den lange gummikrog er gode til at forme en gren, så den bliver mere vandret – og dermed mere frugtbar.

Klemmen er bedst til de helt unge grene, mens krogen er mere stabil til de lidt ældre grene. De små gummiløkker kan du bruge til at fastgøre en gren til en pæl eller en tråd – uden at skulle binde en knude. De fås i forskellige størrelser og kan genbruges.