De uønskede planter kalder vi ukrudt. Ordet kommer fra det tyske ”Unkraut” – det modsatte af ordet ”Kraut”, der direkte oversat betyder urt – i for eksempel køkkenhaven. Ukrudt er altså betegnelsen for en uønsket vækst I det nyetablerede bed ønsker vi selvfølgelig, at stauderne skal have de bedste betingelser.

Derfor luger vi løbende alle nye frøspirer fra ukrudt væk. Ellers vil de små uønskede planter hurtigt dække den bare jord og konkurrere med stauderne om vand, næring og plads.

I et nyetableret bed kan du hakke ukrudtet væk med fx et hakkejern. Pas dog på, at du ikke beskadiger stauderne. I et mere dækkende bed fjernes ukrudtet bedst med håndkraft.

Frøukrudtet spreder sig hurtigt. Hvis planterne får lov til at spire, vokse, blomstre og sætte frø, kaster planterne også disse frø, hvor de har vokset. Midt imellem stauderne!

Så hvis dit staudebed skal forblive et bed for stauder og ikke ukrudt, er du nødt til at luge frøukrudtet væk løbende. Ellers ender det måske med, at ukrudtet tager magten i bedet.