Ukrudt er som regel det første, der vrimler op af jorden i foråret – og i efteråret holder det ud, længe efter at alt andet har givet op. Ukrudt er med andre ord utrættelige, hurtigtvoksende og aggressive planter – alle dem, vi aldrig har sendt bud efter og ikke ønsker.

Får ukrudtet lov til at trives, kan det ødelægge enhver køkken- eller blomsterhave. Men ikke kun fordi bedene kommer til at se upassende ud. Det største problem er faktisk, at ukrudt stjæler vand, næring og lys fra de andre planter.

Det kan især være fatalt i køkkenhaven, hvor de små grøntsagsplanter lider under konkurrencen fra de aggressive tilflyttere. Holder du ikke ukrudtet nede fra det tidlige forår, må du indstille dig på at høste væsentlig færre og mindre grønsager senere på sommeren.

Bestil Gør Det Selv og få adgang til alt indhold

Med hånd eller hakke

Når du skal i gang med at luge, er det værd at vælge metode efter det angrebne område: Mellem køkkenhavens små- planter er der fx kun ét redskab, der duer – og det er hænderne. Håndlugning er uden tvivl den mest skånsomme metode. Den sikrer, at du kun fjerner ukrudtet og undgår at skade de fine afgrøder. Vand i øvrigt gerne bedet, så snart du er færdig. Det giver småplanterne rodfæste igen, hvis de er blevet rykket løs under lugningen.

Store bede kan være uoverkommelige at luge med hænderne, så her må du tage hakkejern, gravegreb eller måske endda en fræser til hjælp.

Endelig findes der også forskellige kemiske midler på markedet, men de vil sjældent være nødvendige. Du kan sagtens holde din have fri for ukrudt – uden at skulle luge hele sommeren. Det gælder bare om at gribe opgaven rigtigt an.

Hent artiklen og hold haven fri for ukrudt

I artiklen viser vi, hvordan du holder haven fri for ukrudt. Du kan blandt andet læse om:

  • de forskellige typer ukrudt, og hvordan de skal angribes
  • hvordan du luger rigtigt
  • hvordan du forhindrer ukrudtet i at komme igen

God fornøjelse!