Allerførst skal du selvfølgelig vælge de slyngplanter, som kan trives på det sted, hvor du vil plante. De givne betingelser for lys, skygge, jord, vind og vand er alle forhold, som er væsentlige for dine planter, hvis du skal have det optimale ud af dem.

En klatrerose kan fx være helt overdådig og smuk, men kun hvis du planter den, hvor den får lys nok. Klatrehortensia kan sagtens vokse i skyggen, mens klematis foretrækker sol foroven og skygge forneden.

Jordforholdene skal også matche den enkelte plante. De fleste slyngplanter vil trives i en god, næringsrig og humusholdig havejord, men der kan være forskel fra plante til plante, så det er en god idé at slå op i havebøger eller se dig for på planteskolen.

Slyngplanter vokser, klatrer og hæfter sig på vidt forskellige måder. Derfor har det også stor betydning, hvordan du forestiller dig, planten skal vokse.

Vil du etablere en pergola? Skal den vokse over et plankeværk? Eller har du et stativ eller et espalier i tankerne?Når disse forhold er klarlagt, har du bedre forudsætninger for at vælge de rette planter.