Der er stor forskel på, hvad der trives i stiv lerjord, let sandjord eller fx sur skovbund. De rent fysiske forhold skal derfor først afklares, så det bliver klart, hvilke planter der vil trives og gro i det planlagte bed.

Når du kender forudsætningerne for jordbund, lys, vind og graden af fugtighed, er det langt lettere at vælge planter. Her kan du se nogle bud på forskellige stilarter indenfor staudebede.I et skyggefuldt hjørne af haven, kan du for eksempel bruge de hvidrandede hostaer til at lyse lidt op.

I denne lidt ældre have er stauderabatterne i sin tid anlagt for at spille op til de meget rette linjer i resten af haven. Stauderne er alle placeret i ret store grupper – uden megen variation inden for de enkelte felter. I stenbedet er variation derimod et nøgleord.

Mange stenbedshaver er anlagt af planteglade mennesker, der holder af at samle på mange forskellige planter. Inden for havebrug skifter moden som i alle andre sammenhænge. Trenden går nu om dage i retning af et mere naturligt udtryk.

Modsat den gamle have, vi så før, er der kommet mere spil og variation ind i staudebedet, og vi leger med samspillet mellem de forskellige planter, deres placering i bedet, højden, løvet.

Græsser er efterhånden blevet faste planter i det moderne staudebed hvor, planterne er ganske velovervejede og nøje afstemt både i forhold til former, farver, løv og blomstringstider.

Det er også en klassiker at anlægge staudebedet ud fra farveholdning som for eksempel dette ”lilla” bed, det hvide bed eller det gule. Alfa og omega er blot at vælge de planter, der passer til de forhold, du og din jord kan byde på.