Har du en almindelig, men lidt tør jord, kan en naturgødet plantejord give en fin jordforbedring. Denne gartnerjord er en universaljord, som både kan anvendes selvstændigt – og blandes i den eksisterende jord.

Forholdet mellem spagnum og kompost er optimeret i denne blanding. Dermed sikrer du dig, at der kommer nok luft og vand til planterødderne – og samtidig også naturlig næring til planterne.

Bruger du gartnerjord, er det ikke nødvendigt at gøde med ekstra kalk. Jorden er både god i for eksempel højbede og som helt almindelig jordforbedring i dit staudebed.

En ugødet spagnum vil derimod hjælpe dig, hvis din jord er tung af ler. Den giver luft til den tunge jord, men holder også godt på vandet, når den først er vandet godt op.

Spagnum kan dog være svær at fugte op. Når du vander, lægger spagnummen sig nærmest over vandet, og det tager nogen tid, inden vandet trænger ordentligt ind. Vand evt. direkte i spagnumposen, og lad det stå og trække en times tid, inden du skal bruge det.

Den ugødede spagnum er dog en dyr løsning, da den svinder meget ind ved brug. Alternativt kan du bruge almindelig grus og kompost.Til stauderne i krukker bør du bruge en decideret jord til potter.

Disse produkter er ofte forsynet med et drænende materiale som for eksempel leca-sten som her. Skal du i gang med at lave stiklinger, bør du altid bruge så- og priklemuld. Denne jord har to oplagte fordele i den sammenhæng.

Dels er jorden næringsfattig, så du ikke risikerer at svide de nye planter, inden de får fat. Og dels er så- og priklemuld steril jord, så du undgår, at stiklingerne får sygdomskim af nogen art fra jorden.

Selv om købejorden kan være lidt dyr, kan det altså alligevel være en god investering for dine stauder i det lange løb.