Når man etablerer et bassin af den størrelse, foretrækker Dan at bruge gummifolie som bassinmembran. Den er nemmere at forme, så det passer ind i resten af haven, end hvis man vælger et færdigstøbt bassin. Men først skal der graves ud til bassinet, hvis form i mellemtiden er markeret med pæle.

Dan har allieret sig med et hold anlægsgartnere med store gravemaskiner. Inden du selv – eller et hold gartnere – går i gang med at grave ud i din egen have, bør du dog tjekke med de relevante myndigheder og forsyningsmyndigheder, at der ikke er skjulte kabler eller rørføringer, du kan risikere at ramme.

LÆS OGSÅ: Støb et flot spejlbassin på en weekend!

Med tiden vil Dan sætte koi og stør ud i dette bassin. Derfor skal dybden være mindst 120 cm, bl.a. af hensyn til frostsikring. Anlægsgartnerne starter dog med at grave cirka 20 centimeter ned over hele bassinets areal. Det grove arbejde klares med en gravemaskine, og kanterne hakkes til med en spade.

Når arealet er nogenlunde plant, finder anlægsgartnerne det laveste punkt ved bassinkanten. Ved hjælp af et vaterpas markerer de på pælen, hvor vandspejlet skal være.

En snor bindes fast ved denne markering og trækkes ned til pælen i den modsatte ende af bassinet. Ved hjælp af vaterpasset rettes snoren lidt til, indtil den er i vage. Nu kan denne snor bruges som udgangspunkt, når resten af snorene sættes på hele vejen rundt om bassinet.

Når snorene er på plads, kan anlægsgartnerne fortsætte gravearbejdet og bruge snorene til at måle 25 cm ned og sikre sig, at plateauet får den samme dybde hele vejen rundt. Det øverste plateau skal senere danne rammen om bassinet med både en række større sten og nogle planter.

Nu skal også selve bassinets dybde graves ud.Jorden her er meget sandet, så anlægsgartnerne er derfor meget forsigtige med ikke at bevæge sig for meget rundt på plateauet, da det meget hurtigt kan skride og ødelægge bassinets udformning.

Små rødder og lignende, der stikker ud af jorden, klipper de af. Og plateauet planes ud i den rigtige højde ved hjælp af et lille vaterpas, der trækkes hen over overfladen.

Det kan være nødvendigt at smide lidt ekstra jord på hist og her. Når dette er gjort, er bassinet gravet færdigt ud i den rette størrelse og klar til at blive belagt med folie.