Algerne er som regel ikke skadelige, kun i meget store mængder: Men de fleste vil dog helst være fri for dem, da de gør vandet uklart og giver det en kedelig grøn farve. Årsagen til algerne er, at vandet i dit bassin har en for høj pH-værdi og samtidig indeholder for megen næring.

Næringen kommer igennem fiskenes foder og afføring, men den kan også stamme fra den jord, du bruger til dine undervandsplanter. Ofte er det nye bassiner, der angribes af alger.

Det skyldes, at vandværksvand tit indeholder ideelle forhold af næringssalte og kalk for algerne, og er bassinet endnu ikke tilplantet, er der heller ingen planter, der kan optage den megen næring. Oftest vil problemerne med algerne løse sig selv, men det kan blive nødvendigt at bekæmpe algerne aktivt.

Til det formål findes der en del midler på markedet.De fjerner alle algerne på forskellige måder, og de er gode at bruge til en akut behandling. Men de algedræbende midler fjerner kun symptomerne og altså ikke årsagen. Problemet vil derfor vende tilbage senere, medmindre du får skabt en bedre biologisk balance i bassinet.

Dan anbefaler derfor, at du bruger de forebyggende midler. Disse midler går ind og støtter den biologiske balance i dit bassin ved at forstærke nedbrydningen af næringsstofferne. Dermed fjerner de årsagen til, at algerne i det hele taget opstår.

De forebyggende midler er især gode at bruge om foråret, hvor de biologiske processer i bassinet så småt er ved at starte op igen efter vinteren. Så får dit bassin en god start på året, og du kan begrænse eller helt undgå forekomsten af alger.

Benytter du et filter med uvc-lys, slipper du for at se svævealger i dit bassin. Men uvc-lyset fjerner ikke problemet med næringsindholdet i vandet. Du vil derfor stadig kunne opleve problemer med trådalger.

Trådalger er som udgangspunkt ikke skadelige for fiskene, men fiskene kan dog godt sidde fast i algerne, hvis der er rigtig mange af dem.Det er dog rimelig simpelt at fjerne trådalgerne manuelt, så du ikke behøver at fylde forskellige midler i dit vand.

Du kan fx bruge en bambuspind som denne her.Med en hobbykniv skærer du toppen af bambuspinden i strimler med nogle centimeters mellemrum. Fortsæt hele vejen rundt om pinden. Til sidst har du nærmest en lille kost.

Dan skærer også en lille træprop ud og skubber den ned i midten af den strimlede bambuspind. Proppen spreder strimlerne fra hinanden og gør din lille bambuskost mere stabil. For at undgå at proppen falder ud, spænder Dan en strip stramt rundt om proppen.

Nu er det blot at stikke pinden ned imellem trådalgerne og dreje pinden rundt. Algerne bliver nu automatisk viklet ind i strimlerne på bambuskosten. Og når du atter trækker pinden op af bassinet, følger algerne med. Denne metode kræver selvfølgelig lidt mere arbejde end de forskellige midler, vi så tidligere.

Til gengæld er det en billigere og ganske effektiv metode til at fjerne mindre algeforekomster. Da trådalgerne er en plantevækst, kan du uden bekymringer smide algerne på din kompostbunke. Og dermed har du let og hurtigt fået fjernet algerne fra dit bassin og flyttet dem til en anden del af haven, hvor de er mere nyttige.