Et typisk filter består af forskellige kabiner, som dit bassinvand bliver pumpet igennem. Disse kabiner indeholder børster, måtter og plastringe, som renser vandet undervejs, inden det til sidst pumpes tilbage i bassinet.

Her er der også installeret en såkaldt vortex, der sorterer det værste skidt som fx blade fra vandet, inden det sendes igennem filteret. De røde børster i den første kabine opfanger ligeledes de større partikler i vandet, som vortexen ikke får med.

Denne proces gør umiddelbart vandet rent og klart, men der findes stadig mange usynlige affaldsstoffer i vandet, som bliver renset bort i de næste kabiner.De indeholder nemlig nogle positive bakterier, der opfanger nitrit og ammoniak fra vandet og nedbryder det, så når vandet ryger tilbage i bassinet, er det blevet helt renset igennem, så det er ideelt for dine fisk.

Mange foretrækker at få filtret gravet ned. Så skjuler man bassinets mindre pæne, men nødvendige mekanik på en diskret måde. Samtidig får nedgravningen filteret ned i samme dybde som bassinets vandspejl. Dermed løber vandet naturligt til filteret uden brug af pumpe.

Størrelsen på filteret er dog afhængig af størrelsen på dit bassin. Så ønsker du dig et bassin i den mindre ende, behøver altså du ikke grave ud til et filter i denne størrelsesorden.Der findes nemlig masser af mindre filtre på markedet, og der er derfor rig mulighed for at finde et filter, der passer til dit drømmebassin.

Disse mindre filtre kan dog sjældent graves ned, men heldigvis findes der andre løsninger, hvis du gerne vil undgå at have en sort kasse stående i haven.Dette filter har fx en grøn kamuflerende hætte, som lettere får filteret til at falde i et med resten af haven. En anden løsning er dette filter, skjult i en potte.

Her er filterets forskellige måtter gemt nede i potten og dækket til af et låg, hvorpå man fx kan stille en blomst. Begge eksempler er små og diskrete filter-løsninger, der let falder i et med resten af haven.

En hovedregel med filtre er dog, at jo mindre filteret er, jo mere vedligeholdelse kræver det. Især om sommeren, når planterne er i vækst, og fiskene spiser meget, er det vigtigt at rense filteret ofte for at sikre, at vandet også fortsat renses helt igennem.

Små filtre som disse skal minimum renses én gang om dagen og muligvis mere, afhængigt af bassinets størrelse. Med de større filtre er det kun nødvendigt at rense dem ca. en gang om ugen.

Rensningsmetoden er forskellig fra model til model. Men det er generelt en god ide samtidig at tømme noget af vandet fra filteret ud og erstatte det med nyt og rent vand. Med et filter som dette er rengøringen ret enkel. Du vipper blot den øverste del op og presser ned på de forskellige måtter med det medfølgende redskab.

Skidtet fra måtterne vil blive presset ud i vandet, og du kan nu tømme det beskidte vand ud ved at løfte det lille håndtag.Det næringsholdige vand fra filteret behøver ikke gå til spilde. Du kan med fordel bruge det til at vande de øvrige planter i din have.

De fleste filtre i dag har også indbygget uv-lys. Uv-lys fjerner effektivt svævealger og forskellige parasitter og bakterier fra vandet, inden det pumpes tilbage i dit bassin.Her anbefaler Dan, at du skifter din uv-pære ud én gang om året, uanset om den gamle pære stadig lyser eller ej.

På den måde er du sikker på, at dit vand altid er 100 % fri for svævealger og skadelige mikroorganismer. Med et velfungerende filter er vandet i dit bassin altid klart og rent.