Mange af symptomerne kan være svære at få øje på, medmindre man er ekspert, og de fleste opdager da også først, at fisken har fejlet noget, når den ligger død i vandoverfladen.. De fleste har fisk i bassinet for hyggens skyld, og nogle gange bliver man nødt til at skille sig af med dem, hvis de går til på grund af sygdom.

Der er dog et par sygdomme, som er lette at spotte for selv et utrænet øje. Her er en fisk med bugvattersot, eller koglesyge, som det også bliver kaldt. Denne sygdom kan smitte de andre fisk i bassinet.

Symptomerne på bugvattersot er en oppustet bug og udstående skæl. Symptomerne kommer, fordi fisken har en ophobning af vand i kroppen. Fiskens nyrer kan ikke følge med, og vandet udskilles ikke i samme hastighed, som det kommer ind i fisken.Hvis du opdager bugvattersot blandt dine fisk, skal du fjerne de syge fisk med det samme, så resten af fiskebestanden ikke smittes.

Andre tydelige sygdomstegn er sår på fiskene. Sårene er et tegn på, at fisken er blevet angrebet af en parasit. Den har boret sig vej igennem fiskens slimhinde og har dermed også banet vejen for fjendtlige bakterier.

I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at benytte et antibakterielt middel. Dette hældes enten i vandet eller påføres såret direkte. På denne fisk er såret helet godt til. Såret har tidligere været på størrelse med en femkrone, men nu er det klart på tilbagetog, og fisken skal nok klare den.

Parasitangreb kan også sætte sig på fx gællerne eller finnerne, som det er tilfældet her.Denne fisk har et tydeligt sår foran på rygfinnen. Det kan være en parasit, men det kan også være en skade, der er opstået, mens fisken er blevet flyttet i et net.

I nogle net kan fiskenes finner sidde fast og blive beskadiget. Og da bassinvand ofte har en rig bakteriekultur, er det derfor uundgåeligt, at en sådan skade vil udvikle sig til et sår.Her kan det også hjælpe at tage fisken op af vandet og duppe såret med et antibakterielt middel.

Ellers handler det blot om at holde et vågent øje med dine fisk og deres opførsel. Hvis en fisk pludselig holder op med at spise eller holder sig på afstand af de andre fisk, er det som regel et tegn på, at noget er galt.