Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gavl med profilbrædder

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En nem og hurtig måde at beklæde en gavl på er med profilbrædder. Her er opmålingen uhyre vigtig, fordi der skal tages hensyn til bræddernes specielle profil, der giver et mindre dækareal, når brædderne skubbes sammen.

De profilbrædder, han vil bruge, er 120 mm brede, men heraf er feren 25 mm. Det betyder, at hvert bræt reelt kun dækker 95 mm.

Det første skal sidde midt på gavlen, så det måler han ud til. Derfor måler fagmanden nu 47,5 mm ud fra midten, hvilket er halvdelen af brættes dækevne. Det midterste bræt skal monteres først og derfor måler håndværkeren højden, der hvor markeringen af brættes venstre side – fersiden – skal være. Højden er 44 cm.

Bemærk, at målet tages fra den en centimeter tykke støtteliste, der skal sørge for, at der bliver lidt luft mellem gavlbeklædningen og vandbrættet. Men før brættet skæres ud i længden, skal det skæres i smig i toppen. Derfor sættes der et mærke 47,5 mm inde. Fra dette mærke skæres der i 45 graders smig, svarende til taghældningen på begge sider af brættet. Nu er brættet spidset til, og målet på de 44 cm’s længde afsættes på brættet, hvor ferkanten starter, inden brættet kortes af i et 15 graders snit.

Når brættet lægges op til gavlens spids, skal det skrues fast. Ingen af skruerne må gå gennem hverken feren eller noten. Det vil nemlig umuliggøre monteringen af de efterfølgende brædder. Mål nu op til næste bræt, som skal være 44 cm højt i notkanten, så det passer ind i feren i det første bræt.

Mål og skær derfor det næste bræt fra notkanten. Igen skæres det med et 15 graders smig i bunden. Slå brættet let på plads, og mål op til det næste bræt, som skæres og monteres, indtil gavlen er færdig. Skruerne skal som tommelfingerregel være dobbelt så lange, som brædderne er tykke. Her altså 50 mm, da brædderne er 25 mm.

Alle brædder bør fastgøres med to skruer i både top og bund, og bruger du imprægneret træ, som her, skal skruerne være rustfrie. Hvis du vil have en helt lige skruerække, kan du strege op efter en retskinne eller et langt vaterpas, inden skruerne monteres. Højre side af gavlen skæres og monteres på samme måde.

Bemærk afstanden til vandnæsen, der gør, at konstruktionen får luft og regnvandet let løber af.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Video: Gavl med profilbrædder
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage