Puds huset med tyndpuds

FORANDRING: Et tyndt lag puds kan gøre en kæmpe forskel og sparke liv en træt facade.

GØR KLAR TIL TYNDPUDS
Puds huset med tyndpuds FJERN SØM OG SKRUER Murværket skal være helt fri for søm og skruer. De fleste kan fjernes med en knibtang, de mest genstridige kan du skære over med en vinkelsliber.
Puds huset med tyndpudsRENS MUREN Har der vokset planter op ad muren, så skal muren slibes, så du fjerner alle rester. Med groft slibepapir på et pudsebræt kan du fjerne alle “fremspring” på muren.
Puds huset med tyndpudsREPARER LØSE FUGER Er der løs puds mellem murstenene, er du nødt til at skifte fugerne først. Krads det løse materiale ud og læg ny mørtel i.
Puds huset med tyndpudsDÆK VINDUER OG DØRE Mørtlen indeholder ætsende kalk, så du er nødt til at dække vinduer og døre af med plastik, inden du starter med at pudse.
Puds huset med tyndpudsFUGT MURVÆRKET Pudsemørtel kan ikke hæfte på en tør overflade, så murværket skal fugtes. Det skal ikke være drivende vådt, kun fugtigt, når du starter pudsearbejdet.

TIPS: BLANDE MØRTEL

Sådan blander du mørtel

Du skal blande meget kalkmørtel, når du skal tyndpudse et helt hus, og kalkmørtel skal blande længe, før det er klar til brug (normalt mellem 20 og 30 minutter).

Så det er en fordel med en tvangsblander, som kan stå og passe sig selv, når du har hældt materialerne i. Eneste reelle alternativ er et røreværk med stativ.

PUDS HUSET MED TYNDPUDS
Puds huset med tyndpuds TRÆK PUDSEN PÅ Pudsen trækkes på i et tyndt lag med et stålbræt. Læg en stor aflang klat på brættet, og start nedefra.
Puds huset med tyndpudsTRÆK PUDSEN AF Pudslaget skal være halvtørt, inden du begynder at filtse. Brug store, roterende bevægelser med et filtsebræt, og hold hele tiden brættet fugtigt.
Puds huset med tyndpudsTRÆK PUDS PÅ OVER VINDUER Mellem tag og vinduer samt andre steder, hvor pladsen er lidt trang, kan det være nødvendigt at trække pudsen på med et mindre stålbræt (pudsebræt).
Puds huset med tyndpudsPUDS I VINDUETS FALS Når du pudser omkring vinduer og døre, må du bruge to værktøjer. Du trækker pudsen på med en murerske og holder et pudsebræt langs kanten.
Puds huset med tyndpudsTRÆK PUDSEN AF MED EN SKE På steder, hvor der ikke er plads til store bevægelser med brættet, kan du opnå næsten samme efffekt ved at trække pudsen af med en spandeske “i buer”.

TIPS: BRUG KALKVAND

Når du har arbejdet med kalkmørtel, er det altid godt at slutte med at give muren et lag kalkvand. Det kan sprøjtes på eller smøres på med en kalkkost.

Kalkvandet danner en usynlig hinde, som beskytter mursten, fuger og i dette tilfælde det nye lag tyndpuds.

TRE METODER: FILTSE, VANDSKURE OG SÆKKESKURE
Filtset mur FILTSE: Puds trækkes af igen med filtsebræt i cirklende bevægelser.
Vandskuret murVANDSKURING: Puds trækkes af igen med en våd mursten i cirklende bevægelser
Sækkeskuret mur SÆKKESKURING: Pudsen trækkes af igen med et sækkelærred i cirklende bevægelser.