Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift en hjørnesten

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Hjørnesten i et murværk kan nemt blive beskadiget, hvis du støder ind i dem med trillebøren, bilen eller andre hårde genstande. Heldigvis er de nemme at udskifte.

Brug en aflagt fukssavns, og start med at save den fuge, der sidder over den ødelagte sten, ud. Du skal være omhyggelig med ikke at save længere end stenen, for så ødelægges der for meget fuge. Herefter saves den nederste fuge ud.

Når begge fuger er savet ud, bankes der med en mejsel i den lodrette studsfuge.

Her er det en fordel at benytte en mejsel med gummikappe, der beskytter hånden, hvis mukkerten smutter.

Når studsfugen er banket ud, slås der skråt ind på stenen, hvilket løsner hjørnestenen, som herefter kan lirkes ud. Hullet, hvor stenen har siddet, skal bankes helt ren for gammel mørtel, så der kun er rene stenflader tilbage.

Inden den nye sten kan lægges i, skal reparationen forvandes, så stenene ikke øjeblikkeligt suger vandet ud af mørtlen. Ved at forvande fjernes samtidig gammelt støv der ellers ville nedsætter mørtlens bindeevne til stenoverfladerne.

Med en lille reparationsske løftes mørtlen op i hullet og glattes ud, så der ligger et jævnt lag på ca. 1,5 cm. På de to sider af stenen, som støder op til det øvrige murværk, lægges der en klat mørtel, inden stenen løftes op i hullet.

Ved hjælp af reparationsskeen styres stenen på plads i hullet. Med et lille vaterpas sikrer mureren sig, at stenen flugter med det øvrige murværk på begge sider. Nu hvor stenen er på plads, skal der fuges.

Forsigtigt skubbes fugemørtel ind, så den ikke ryger ned i hulrummet mellem for- og bagmur.

Til sidst fuges de to lodrette studsfuger. Med en stump kosteskaft trykkes fugen, så den bliver magen til de øvrige fuger i murværket. Tilbage er blot fjerne fugeresterne med en saltsyreopløsning, og så er hjørnet så godt som nyt igen.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Video: Skift en hjørnesten
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage