Byggevejledning
Let
Svær

Selv om du aldrig tidligere har forsøgt dig som murer, så kan du trygt kaste dig ud i at bygge en mur som den, vi viser her. Det er nemlig langt nemmere, end de fleste andre måder at bygge en mur på. Faktisk er det næsten som at bygge med Lego-klodser.

De store porebetonblokke bindes godt nok ikke sammen af knopper, men af lim. De er forsynet med “håndtag”, så der er plads til fingrene, når de skubbes sammen. Og skal de tilpasses, skærer du blot blokkene med en gammel fukssvans eller en porebetonsav. Nemmere bliver det ikke.

Der er flere fordele ved den måde at rejse en mur på. Du behøver hverken at spekulere på avanceret lægteopbygning, isolering, vindpap, dampspærre eller andet. Når muren er rejst, skal den blot pudses på begge sider. Så har du en superisoleret og skruefast mur. Du kan naturligvis – hvis du ønsker det – springe pudsningen over og i stedet beklæde muren med træ.

Porebeton er ikke nogen ny opfindelse, men der er sket en stor udvikling af produktet. De store blokke, vi bruger her, vejer mindre end dem, man brugte for 20 år siden – det til trods for, at de er dobbelt så store. Blokkene er fremstillet af naturmaterialer – primært sand og cement – og er fuldt åndbare, så de også bidrager til et godt indeklima i huset. Muren på huset her blev bygget op, fordi familien ønskede ekstra kvadratmeter til børneværelser. Samtidig blev den gamle tilbagetrukne mur i gavlen fjernet.