Dette udhus er beklædt med sporplader på bagsiden, men skal beklædes med en traditionel 1 på 2-beklædning på begge gavle.1 på 2-beklædning betyder, at det inderste bræt overlappes af to brædder.

Brædderne her er 10 cm brede, og vi har valgt et overlap på 2,5 cm i begge sider. Det vil sige, at der optimalt set skal være 15 cm fra forkant til forkant på den inderste række. Det præcise mål findes ved at dividere afstanden på det stykke, der skal beklædes, altså 227,5 cm, med 15.

Det giver en afstand på 15,17 cm. Det betyder, at der skal være 15,17 cm fra forkant til forkant på den inderste række.Dette mål streges nu op på de tre remme. For at få lidt luft mellem beklædningen og flisebelægningen lægges der et bræt på fliserne.

Det sikrer samtidig, at beklædningen følger underlaget. Nu kan der måles op, hvor lange de første brædder skal være. Der kommer senere en inddækning, så det behøver ikke være mm-præcist.

Brædderne lægges op præcist efter opmålingerne og fastgøres i dette tilfælde med søm i midten af brættet. Har du ikke en sømpistol, kan du lige så godt skrue brædderne fast med en skruemaskine.

Sømmene til inderste lag brædder er 80 mm lange, og det skal skruerne også være, fx climate-skruer på 5 x 80 mm.Håndværkeren måler længden op og skærer brædderne til efterhånden, det sikrer, at hvert enkelt bræt får den helt nøjagtige længde.

Er der mindre fald på taget end her, kan du nemmere skære flere brædder ad gangen. Husk i øvrigt, at det er brættets spejlside, der skal vende udad, når du sætter brædderne op.

Spejlsiden er den side, hvor årerne buer opad som en smilende mund.m Det går hurtigt at sætte beklædningsbrædder op med et sømpistol, men er man ikke vant til at bruge sådan en, så kan det være svært at sikre sig, at sømmene sidder pænt lige.

Det kan man nemmere klare med en skruemaskine.Når det inderste lag brædder er på, skal de yderste brædder monteres med 2,5 cm’s overlap på hvert nabobræt. Afsæt de 2,5 cm fra bagkanten på alle brædderne.

De yderste brædder skal monteres med 2 søm i hver samling. Sømmene må ikke skydes ind i de bagvedliggende brædder. De skal kun ind i den bagvedliggende revle og på den måde klemme de inderste brædder fast.

Derved har de enkelte brædder mulighed for at arbejde en smule, uden at det går ud over den samlede konstruktion. Og rå brædder som disse vil altid give sig en smule.

Til andet lag brædder skal der i øvrigt anvendes længere søm eller skruer. Her bruger vi søm, der er 100 mm lange. De sidste søm skal placeres, og for at det skal se rigtigt pænt og lige ud, markerer håndværkeren ved hjælp at vaterpasset, hvor de skal sidde.

Her lader han skruemaskinen afløse sømpistolen, så han er helt sikker på, at resultatet bliver en pæn lige linje af skruer.1 på 2-beklædning er en enkel, flot og solid beklædning, der kan anvendes på alle typer småhuse.