Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 sikre veje til ventilation

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Fugt er hård kost for badeværelset. Og vil du undgå svamp og mug, skal der være effektiv ventilation i rummet. Her får du overblik over dine muligheder.

VENTILATION

Bygningsreglementet anbefaler, at al luften i et hus udskiftes en gang hver anden time. I ældre og lidt utætte huse er det sjældent et problem. Til gengæld er det ikke særlig fornuftigt rent varmeøkonomisk. Og derfor bliver nye huse da også bygget så tætte, at du ikke kan satse på naturlig ventilation gennem revner og sprækker. Derfor bliver du nødt til selv at sørge for luftudskiftningen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: 15 myter om skimmelsvamp

Derfor kan god ventilation betale sig

Manglende ventilation kan fremprovokere skimmelsvamp, der viser sig som en lodden belægning, der kan have farver fra lysegrå til sort over gul, rød eller grøn. Svampen ses langs lofter, kolde ydervægge og i de bløde fuger mellem gulv og vægge.

Skimmelsvampen får ikke dit hus til at brase sammen en dag, sådan som ægte hussvamp kan. Men svampen giver dårlig lugt og misfarvninger, som er meget vanskelige at komme af med. Og så kan et alvorligt svampeangreb give problemer med helbredet. Bihulebetændelse, åndedrætsbesvær, hovedpine og irriterede luftveje og øjne er hyppigt forekommende gener.

Sådan undgår du skimmelsvamp

Ventilation er det bedste våben i kampen mod skimmelsvamp. En kraftig mekanisk ventilator er mest effektiv, da den kan trække varm og tør luft gennem badeværelset inde fra resten af huset. Et åbent vindue kan også gøre det - men lad være med at gøre begge dele på samme tid, for så trækker du kold luft ind i det varme, våde rum, og der dannes omgående kondens.

Du kan selv tjekke, om ventilationen er tilstrækkelig: Hvis al dug er væk fra vinduer og spejle inden for en halv time, er der ingen problemer. Hvis ikke, skal du have bedre ventilation.

1. Tallerken- og klapventil

I ydervægge kan du bore hul og montere en rund tallerkenventil eller en firkantet klapventil. Begge typer lader luft passere ind i eller ud af rummet, men tallerkenventilen giver mindre træk end klapventilen. Ventilen monteres på samme måde som en mekanisk udluftning - gennem et hul boret i ydervæggen.

2. Spalteventi

I toppen eller siden af vinduer kan du montere spalteventiler, som er en aflang klap, der vippes eller skydes til side. Herigennem kan luften passere.

3. Skydeventil

Moderne, indvendige døre går ikke helt ned til gulvet. Det gør det muligt for luften at passere. På ældre døre, der går helt til gulv, kan du opnå samme effekt med en skydeventil.

4. Åbent vindue

Den billigste løsning er helt god gammeldags gennemtræk i hele huset 2-3 gange dagligt - 5-10 minutter ad gangen. Især i kolde perioder skal du huske at lukke igen efter 5-10 minutter, ellers køler du møbler og vægge ned, og det er dyrt i opvarmning.

5. Mekanisk ventilation

Den mest sikre udluftning får du med en elektrisk ventilator. Du kan købe dem til priser fra få hundrede kroner og op til mange tusinde. Prisen afhænger af, hvor avanceret ventilatoren skal være, og om den fx kun skal stå for udsugningen i dit badeværelse, eller om den er en del af et større luftudskift-nings- og varmegenvindingsanlæg, der omfatter hele huset.

Den store fordel er, at ventilatoren arbejder automatisk Du behøver altså ikke at huske på at åbne/lukke vinduer osv. Men til ulemperne hører støjen og udgiften til den strøm, som ventilatoren bruger.

Skal du bare have en ventilator, der kan sørge for at holde dit badeværelse fri for fugt og skimmelsvampe, er investeringen overkommelig. Bor du i træhus, klarer du alt monteringsarbejdet selv. I murstensvægge er det lidt mere kompliceret, fx skal du have fat i et diamantbor, der kan arbejde sig vej gennem den hårde mur.

For at der ikke skal dannes undertryk i badeværelset, når ventilatoren kører, skal du sørge for, at der kommer ny luft ind, fx via en sprække under døren.

Styringsmekanismer

Den elektriske ventilator kan styres på flere måder. Den enkleste er, at du tænder og slukker på en kontakt - evt. med en forsinkelse på, så den kører videre i et antal minutter, efter at du har slukket. Men der er selvfølgelig den risiko, at du glemmer at slukke, og så bruger du bare strøm, indtil en anden slukker for dig.

Vil du gardere dig imod det, kan du købe en ventilator med automatik, enten tidsstyret, styret af en bevægelsessensor eller nok mest relevant i badeværelset - fugtstyret. Med fugtstyring starter din ventilator, så snart luftfugtigheden når op på en vis mængde, fx når du går i bad. Og den bliver ved med at køre, til luften igen er nede på en normal fugtighedsgrad.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage