Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Højere til loftet - med fritlagte bjælker

Print Gem artikel

Det gamle lave og grimme loft i kælderen ryger ned. I stedet sættes et nyt loft op med stålprofiler og gipsplader mellem bjælkerne. Det giver en bedre ståhøjde i den ellers lavloftede kælder – og et flot loft med fritlagte bjælker.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
300 kr./m2

Kælderrummet er forvandlet til et lyst og venligt opholdsrum med en fornuftig loftshøjde, da det nye loft er rykket op mellem bjælkerne.

Intro

I mange ældre huse er kældrene ikke så høje. Men du kan sagtens få en bedre ståhøjde, hvis du river det gamle loft ned og flytter det nye loft op mellem bjælkerne. Det vil også få loftet til visuelt at virke betydeligt højere.

Der er desuden den fordel ved at bygge et nyt, at du får en bedre varmeisolering af huset.

Loftet her bygges af stålprofiler, der monteres til de fritlagte bjælker. Hulrummet mellem bjælkerne fyldes ud med mineraluld og lukkes derefter med to lag gipsplader, som fastgøres til underlaget af stålprofiler. Du kan også bygge et underlag af lægter til gipspladerne, men det er hurtigere at anvende stålprofiler, som nemt klippes til i passende længder.

Vejledning

Sådan ser en typisk opbygning af en gammel etageadskillelse ud. På bjælkerne er der sømmet forskallingsbrædder fast. Derunder er der rør og puds. Oven på brædderne ligger et lag indskudsler, som giver en god lyd- og brandisolering.

Sæt stålprofiler op

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Først skal det gamle loft rives ned. Det gør du lettest med et koben. Det støver meget, så husk åndedrætsværn og sikkerhedsbriller. Og sørg for at lufte godt ud, mens du arbejder.

2

Hold et par afstandsklodser op mod stueetagens gulv og vinkelprofilerne, når profilerne skal skrues fast på bjælkerne. Så er du sikker på, at profilerne sidder med samme afstand hele vejen rundt.

Skær et par afstandsklodser ud på 10 cm, som svarer til højden på to lag mineraluld.

3

Monter også vinkelprofiler på væggene mellem bjælkerne. De lægges oven på vinkelprofilerne, der er fastgjort på bjælkerne, og skrues fast til væggen. Stålprofilerne er nemme at skære til med en pladesaks.

Isoleringen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Loftet bliver isoleret med to lag mineraluld. Mineralulden skal skæres til, så den kan sættes i spænd mellem bjælkerne. Hvis første lag mineraluld “hænger” for meget, kan du evt. sætte en skrue fast i midten op i stueetagens gulv.

Når andet lag kommer op, hjælper stålprofilerne med at holde mineralulden på plads, indtil gipspladerne bliver monteret og lukker helt af til isoleringen.

1

Sæt første lag mineraluld op mellem bjælkerne, så de sidder i spænd. Sørg for, at du ikke skærer mineralulden ud i for små stykker. Hvis de “hænger” for meget, kan de gøres fast med en skrue op i stueetagens gulv.

2

Lav en måleliste, så det er lettere at måle op til de tværgående monteringsprofiler. Sæt mærkerne af med 45 cm’s afstand, svarende til en halv gipsplade, så du har et underlag at gøre pladerne fast i.

Hold listen mod væggen, og overfør markeringerne til vinkelprofilerne med en spritpen.

3

Klip de tværgående monteringsprof ler ud. Det går hurtigt med en pladesaks. Klip fra begge sider, og buk, og klip så resten over. De skal klippes ud, så de ca. er 1 cm kortere end afstanden mellem bjælkerne.

Læg monteringsprofilerne op på vinkelprofilerne. Ret dem ind efter mærkerne, og fastgør dem med korte pladeskruer

4

Læg nu andet lag mineraluld op mellem de tværgående monteringsprofiler, der holder første lag mineraluld på plads. Igen skal mineralulden skæres ud i passende stykker, så de sidder i spænd.

Gipspladerne

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når isoleringsmaterialet er sat op, monteres to lag gipsplader til stålprofilerne. I ældre huse som her, hvor den gamle isolering bestod af indskudsler, er det vigtigt at sætte to lag gipsplader, hvis du vil have samme lyd- og brandisolering.

De første lag gipsplader skal desuden skæres til, så der er en sprække rundt i kanten på 5-10 mm. Den skal fyldes med akrylfugemasse, der også er med til at sikre en god lydisolering.

De to lag gips sættes op forskudt i forhold til hinanden, så samlingerne ikke er placeret ud for hinanden. Start i den ene ende med en hel gipsplade i det første lag, og start så andet lag i samme ende af loftet med en halv plade.

1

Sæt første lag gipsplader op med nogle få skruer, når du har skåret dem til. Start med en hel gipsplade, og hold en afstand på 5-10 mm både til bjælker og vægge, så der er plads til at lave en lydisoleringsfuge med akrylfugemasse.

2

Fyld sprækken mellem gipsplader med rigelig akrylfugemasse, så fugen bliver helt fyldt op. Sprækker ved bjælker og vægge lukkes også, da lyd kan trænge gennem de mindste sprækker. Straks efter skal andet lag gipsplader monteres.

3

Andet lag gipsplader sættes op. Pladerne skal skæres til på stramt mål, så de går helt ud til bjælker og vægge. Start mod væggen med en halv plade, så samlingen mellem gipspladerne kommer til at ligge forskudt i forhold til første lag.

Monter pladerne med skruer til vinkelprofilerne. Sæt skruerne med ca. 20 cm’s afstand.

4

Tryk armeringstape fast midt over samlingerne. Når pladerne vendes “på tværs” af bjælkerne, bliver der forsænkede kanter i alle samlinger. Overgangene laves pæne med først armeringstape, bagefter spartelmasse.

5

Nu skal alle samlinger spartles. Først med en gang grov spartel, der presses godt op i samlingen. Derefter skal de have 2-3 gange finspartel. Spartelmassen er tør, når den skifter farve til hvid.

Hvis der er små sprækker mellem gipsplader og bjælker, kan du evt. lukke dem med lidt akrylfugemasse.

Materialer

13 mm gipskartonplader:

 • 90 cm brede plader (F) og (H)

50 mm mineraluld:

 • Isolering (D) og (E)

Desuden:

 • Vinkelprofil, type H50 (C)
 • Monteringsprofil (type S 25/85)
 • Skruer, gips på stål (type RA 35)
 • Skruer, gips på træ (type TA 45)
 • Skruer, stål på stål (type R/R13)
 • Akrylfugemasse (G)
 • Grovspartel
 • Finspartel
 • Armeringstape
 • Div. maling

Specialværktøj

 • Pladesaks

Tidsforbrug

3-5 dage for et rum (eksklusive tørretider)

Pris

Cirka 300 kroner pr. kvadratmeter

Sværhedsgrad

Det er både nemmere og hurtigere at bruge stålprofiler end trælægter

Tegning

Sådan er loftet bygget op

Udgangspunktet er gulvet (B) på bjælkerne (A). Vinkelprof ler (C ) skrues på bjælkerne, og første lag mineraluld (D) sættes i spænd. Monteringsprof ler skrues fast på vinkelprof lerne pr. 45 cm, og andet lag mineraluld (E) monteres imellem. Første lag gips (F) monteres med 5-10 mm’s afstand til bjælker og vægge. Sprækken fyldes med akrylfugemasse (G). Dernæst andet lag gipsplade (H).

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Højere til loftet - med fritlagte bjælker
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage