Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 smarte materialer dæmper støjen

Print Gem artikel

Drukner samtalerne derhjemme i rumklang og baggrundsstøj, så læs med her. Vi har fundet syv geniale og støjdæmpende materialer til dig, som effektivt sluger uønsket baggrundsstøj og forbedrer akustikken markant.

Hvabehar? Gider du lige gentage? Højere! Igen!

I det moderne hjem, hvor indretningen skal være så ren, glat, hård og minimalistisk som muligt, lider akustikken, så selv svage lyde af klirrende bestik, pludrende børn, skridt hen over gulvet og almindelig dagligdags rumsteren bliver til enerverende støj. De hårde overflader reflekterer nemlig effektivt alle lyde og skaber en generende efterklang.

Lyde mudrer sammen

Har du nogensinde gået en tur gennem en tom kirke, hvor hvert et skridt endte i et rumlende ekko med en længde på 10-15 sekunder, har du oplevet den mest ekstreme udgave af efterklang. Men det er let at forbedre akustikken derhjemme, hvor efterklangstiden helst skal ned i nærheden af et halvt sekund.

Løsningen er bløde materialer

Løsningen er bløde materialer med en åben overfladestruktur. Disse absorberer lyden i stedet for at kaste den tilbage. Enkle tiltag, fx tæpper og gardiner, kan forbedre akustikken en smule, men vil du for alvor problemet til livs eller forebygge ved ombygning eller nybyg, er løsningen at anvende støjdæmpende materialer.

  • VINDUER: Forskellige glastykkelser blokerer støj udefra.
  • GULV: Gulvet absorberer lyden fra dine skridt.
  • VÆG: Dekorative støjpaneler dæmper lyden.
  • LOFT: Skumgummi, diskrete loftsplader eller komplette støjdæmpende lofter er et effektivt værn mod støj.

LÆS OGSÅ: 10 støj-problemer: Her er løsningen

Hvad er efterklangstid?

Efterklangstid er tiden, fra en lydkilde, fx et klap i hænderne, stopper, og til lydniveauet er faldet med 60 decibel - altså praktisk talt til lyden dør ud. Jo flere hårde overflader lyden møder, desto længere vil den blive reflekteret og holdt i live, ligesom højden til loftet og rummenes størrelser også spiller ind. I almindelige hjem med op til 3 meter til loftet bør efterklangstiden ligge på omkring 0,4-0,6 sekunder.

Støjdæmpende materialer absorberer lyden i stedet for at kaste den tilbage.

Her kan du se, hvordan lyd bevæger sig. Den blå linje er den direkte lyd, som øret opfatter, og de røde streger er de indirekte refleksioner, altså efterklang.

Loft: Stærkeste våben mod efterklang

Det mest effektive, du overhovedet kan gøre for at opnå en god akustik, er at lyddæmpe loftet. Vælger du denne løsning, kan du regne med, at efterklangstiden falder til mellem 0,4 og 0,6 sekunder, hvilket er optimalt i almindelige private hjem.

Der findes mange typer lyddæmpende loftsplader med forskellige egenskaber og udseender. Her viser vi dig Troldtekt-pladerne af såkaldt træbeton, som ud over at være nemme at arbejde med også er en af de billigste løsninger på markedet.

Monteringen af Troldtekt-plader er ligeud ad landevejen. De er stærke, lette, kan males, og så drysser de ikke. Som du kan se i monteringsvejledningen herunder, skal de blot skrues op i forskallingsbrædder med en afstand af 60 centimeter. På Troldtekts hjemmeside kan du se alle deres mange forskellige modeller og lyddæmpende loftsløsninger.

Teknikken bag Troldtekt

Støbt af en blanding af millimetertynde træspåner og cement er Troldtekt-pladerne ikke decideret bløde. Til gengæld har de en åben overfladestruktur, så lydbølgerne ikke reflekteres direkte tilbage i lokalet, men kastes rundt mellem træspånerne og forplanter sig til den bagvedliggende isolering.

Troldtekt fås med fire forskellige strukturer fra den ultrafine med træspåner af en tykkelse på 0,5 millimeter og op til den meget grove med træspåner, der er 3 millimeter tykke. Alle strukturer absorberer lyd lige godt.

Start med at tegne en plan, så dine plader placeres så pænt og hensigtsmæssigt som muligt.

Skru forskallingsbrædder op i loftet. Brædderne skal være minimum 22 mm tykke og 95 mm brede og monteres, så der er præcis 60 cm mellem bræddernes midtpunkter.

Monter pladerne med Troldtekts strukturskrue til træ og stål. Hold en afstand på maksimalt 60 cm og en afstand ud til kanterne på minimum 2,5 cm.

Væg: Fotos forbedrer akustikken

Runger det generende i køkkenet, i spisestuen eller på badeværelset, men er du ikke lige i humør til en gennemgribende konstruktionsændring af hjemmet, så sæt et par lyddæmpende billeder op i stedet. Producenterne af de lyddæmpende billeder lover en reduktion af efterklangstiden på lidt over et halvt sekund, hvis du beklæder 5 procent af vægarealet med lyddæmpende billeder. Men mindre har også en positiv effekt. Et godt råd er faktisk at starte i det små, for priserne på billederne befinder sig i de højere luftlag, og placerer du dem rigtigt, vil de absorbere masser af generende efterklang.

I dette eksempel tager vi udgangspunkt i lyddæmpende billeder fra producenten Garant, men der findes masser af muligheder på internettet. Bare søg efter “lyddæmpende billeder” på Google, så dukker de første 10 forskellige producenter op.

Loft/væg: Billig og effektiv lyddæmpning

Er du fløjtende ligeglad med æstetik og ynde og vil bare lyddæmpe gildesalen i en hulens fart så billigt som muligt, er det de 25 mm tynde skummåtter, du skal investere i. De kan findes til salg rundt omkring i landets mange forskellige mu-sik- og hi-fi-butikker, men hvis du vil have dem så billigt som muligt, skal du finde og bestille dem på internettet.

Gulv: Korkgulvet suger lyden til sig

Medmindre du lister musestille over det massive egetræsparketgulv på bare tæer eller med sutskoene på, vil hvert et skridt, du tager, give rungende genlyd og bidrage negativt til akustikken og støjniveauet derhjemme. Men der findes en topmoderne løsning på gulvstøj: korkgulvet.

Hvis ordet “korkgulv” fremkalder indre billeder af det fedtede gulv i Mormors kolonihavehus, kan vi berolige dig. Nutidens korkgulve fås i alle mulige flotte varianter med forskellige overflader og flere lag af kork til både at absorbere belastning, lyd og vibrationer. Korkgulvet giver i sig selv ikke ret meget bedre akustik, som eksempelvis det lyddæmpende loft og akustikpanelerne gør, men er et uundværligt supplement til helheden.

Sådan virker et korkgulv

Moderne og støjdæmpende korkgulve er bygget op i flere lag og som regel med et lag af kork i bunden og midten af konstruktionen. De to korklag absorberer effektivt alle bevægelser, så lyden af tunge skridt hen over gulvet absorberes.

Loft: Pladerne falder i ét med loftet

En tommelfingerregel siger, at det bedst kan betale sig at lydisolere fra ørehøjde og opefter, men du behøver slet ikke at skrue et komplet lydisolerende loft op for at bekæmpe efterklangstid. Du kan blot vælge at montere et par enkelte diskrete og lydabsorberende plader, som fx Direct 40 fra Earmark, hvor der er plads. I Earmarks billigste pakke får du 10 plader (60 x 60 x 4 cm), svarende til 3,6 kvadratmeter, inkl. monteringslim, så du kan klistre dem op. Bemærk, at denne udgave IKKE kan afmonteres igen. Vil du pille akustikpladerne ned igen på et senere tidspunkt, skal du vælge Earmark Frame 30, som hænges op ved hjælp af beslag og magneter. Prisen her er ca. 1200 kr. pr. kvm.

Væg: Luk baggrundsstøjen ude

Et dårligt og usundt lydmiljø behøver ikke altid at have noget med selve boligen eller indretningen at gøre. Ifølge Miljøstyrelsen ligger over 700.000 danske hjem i områder med for meget trafikstøj, og bor du i et af disse, kan du forbedre akustikken markant

Lydisolerende vinduer består af to lag glas med forskellige tykkelser. Dermed kan de ikke svinge i takt og vil derfor effektivt absorbere støj.

Alle vinduesproducenter tilbyder lyddæmpning som en del af valgmulighederne, når du bestiller nye vinduer. Tillægspriserne for lyddæmpende glas svinger mellem 150 og 300 kr. pr. kvm.

Væg: kreative akustikpaneler

Lyddæmpning kan sagtens være flot og dekorativ. Prøv fx at se disse kreative akustikpaneler formet som blade fra producenten Abstracta. Bladene fås i pakker med enten tre stk. (ca. 0,4 kvm) til 1020 kroner eller 10 stk. (ca. 1,3 kvm) til 2456 kroner og kan frit sættes op på væggen eller hænges ned fra loftet.

Effekten er stort set den samme som med lyddæmpende billeder. Er du fristet til at investere i kreative akustikpaneler, bør du også kigge på andre mærker som Pytt Living, Glimakra og Offecct, der alle tilbyder et udvalg af flotte produkter.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): 7 smarte materialer dæmper støjen
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage