Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan slipper du for overboens larm

Print Gem artikel

Støj fra beboerne ovenpå kan du fjerne rigtig meget af, uden at dine plageånder på nogen måde behøver at dæmpe sig. Og det gælder, uanset om det er din egen familie, der tumler livligt rundt på førstesalen, eller om du bor i lejlighed og er træt af, at din overbos larm.

Når du vil fjerne støjen i et rum, er det godt at kende forskel på de forskellige typer støj: luftstøj, trinstøj og rumklang, for de begrænses med forskellige virkemidler.

Luftstøjen

Luftstøjen begrænser du mest effektivt ved at gøre loftet lufttæt. Er der en nok så lille åben sprække rundt om rørene, der går gennem etageadskillelsen, vil der her utroligt nok blive overført mere af luftstøjen end gennem hele det øvrige loft.

Trinstøjen

Trinstøjen stopper du ved at hindre materialerne i at lede lyden videre. En vigtig faktor her er ren vægt. Der skal ganske enkelt meget mere larm til for at sætte tre lag gipsplader i svingninger, end der skal til at sætte et lag tynde brædder i gang.

Det næste middel er at mindske forbindelsen mellem fladerne – som når vi lægger stropper ind mellem gulvet og loftet. Og et tredje vigtigt middel er at dæmpe svingningerne i luften mellem fladerne med mineraluld el.lign.

Trinstøjen kan du også begrænse ved kilden, uden at nogen skal ændre adfærd – hvis du ellers har adgang til den. Fx ved at lægge tæpper og trinlyddæmpende lag på gulvet, ved at sætte filtdupper under møblerne og ved at undgå hårde såler under skoene.

Rumklangen

Rumklangen er den støj, der opstår inde i rummet. Den dæmpes med bløde tæpper og møbler, gardiner og lignende. Hvis du vil dæmpe den med et lydloft, er det indre ikke afgørende. Her kan du dække loftet med bløde eller profilerede plader – ligesom andre hårde flader.

Et lydloft kan derimod bremse støj fra rummet ovenover. Dels luftstøjen. Det er støjen fra et musikanlæg, en samtale eller en gøende hund. Dels trinstøjen. Ikke alene lyden af sko og fødder på gulvet, men også støjen fra en opvaskemaskine, der hopper, eller stole, der bliver trukket hen over gulvet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Sådan slipper du for overboens larm
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage