Video
Let
Svær

Når du reparerer på gammelt murværk, kan du klare de fleste skader med en god reparationsmørtel med korn op til 2 mm, typisk af den type, som muren i sin tid blev bygget op med. Men er der huller dybere end et par centimeter, så synker mørtlen sammen og falder måske ligefrem ud, hvis du prøver at fylde hullet helt op med mørtel.

SÅDAN GØR DU:

1. Først skaffer du nogle brokker

der passer i hullet. Det kan være sten eller løs puds, og du kan med lidt held hugge helt rigtige stykker af en mursten. Prøv dig frem, til brikkerne passer og der stadig er plads til, at mørtlen kan binde det hele sammen.

2. Det gamle murværk fugtes godt

Når du har rørt din mørtel op til en god konsistens som fast grød, passer mængden af vand i den – og så går det galt, hvis tørt murværk trækker fugten ud igen: Den binder ikke på underlaget, og den hærder dårligt.

3. Så lukkes hullet

Prøv at “fore“ siderne, så mørtlen har fat overalt. Og gerne så hullet fyldes, når brokkerne trykkes på plads. TIPS: Grundreglen er at bruge samme typemørtel som i muren, men indvendigt kan gipsmørtel være nemt, da det stivner hurtigt.

4. Hullet fyldes op og trykkes fast

med mere mørtel. Til små huller som her bruger du en murske i passende størrelse. Strækker hullet sig over et lidt større område, trækker du mørtlen på med et stålbræt e.l.

5. Overfladen kan jævnes ud med en fugtig svamp

eller et filtsebræt, når mørtlen er så fast, at den ikke giver efter for et fast tryk med fingrene. Svampen skal kun være lige fugtig nok til at gøre det muligt at trække overfladen sammen.