Planen var klar, da Henrik Poulsen skulle rejse væggene i den tilbygning, han som vaskeægte selvbygger var ved at føje til sit hus. Yderst ville han have filtsede mursten som i det gamle hus – men spær og tag skulle hvile på en væg af gasbetonelementer i fuld højde. “Dem har jeg set murerne bruge mange steder. Det går lynhurtigt,” forklarede han arkitekten Peter Svendsen og trak ham stolt med om i sin baghave. Op ad huset lå en betonfl ade på 6 x 6 meter og ventede på at blive til en bygning – det fundament, du kan læse om i de seneste numre af Gør Det Selv.

“Ja ... Det kan godt være, at et murersjak ville bygge med de høje gasbetonelementer,” sagde Peter Svendsen.

Han har i årevis arbejdet for Gør Det Selv og ved godt, hvad der skiller en talentfuld selv-bygger fra en erfaren håndværker. Han havde lovet at hjælpe Henrik og sikre, at tilbygningen overholdt alle regler.

“Men for dig er det både hurtigere og lettere at bygge med multiplader.”

Henrik så lidt skuffet ud, så Peter skyndte sig at forklare: “De etagehøje vægelementer er tunge at bakse rundt med og sætte præcist op, og hvert element skal stives af og fi kseres, mens limen tørrer. Og så revner væggen tit bagefter.” Da Henrik stadig så lidt skeptisk ud, gav arkitekten flere grunde til at vælge de mere håndterlige blokke. De er lettere at skære til, fordi de høje elementer rummer armeringsjern, der kun har betydning under transporten. De murbindere, der skal knytte indervæg til ydervæg, kan slås ned i toppen af hver plade – pladens 40 cm svarer nemlig til seks murstensskifter. Her fi k Peter lejlighed til at fortælle Henrik, hvor vigtigt det var at passe indervæggen til efter ydervæggens døre og murstensmålene, så han skulle tilpasse så få mursten som muligt.

“Og hvis dit fundament er en lille bitte smule upræcist,” – Peter overhørte Henriks protester – “så gør det intet. Vi begynder med at kile lange bundbjælker op, så giver resten faktisk sig selv.”

“Jamen hvad venter vi på?” spurgte Henrik, og så var det tredje afsnit i beretningen om hans tilbygning i gang.

Vi har også samlet en række links om tilbygninger til inspiration.