Byggevejledning
Let
Svær

Der er uden tvivl mange gode og praktiske grunde til, at vores svenske naboer ofte sætter en lille overdækket indgang på deres træhuse. Den åbne tilbygning giver læ for regn og sne, mens man finder nøglen frem, et tørt sted at sætte tasker fra sig, meget ofte et sted at sidde, mens man trækker støvlerne af – men kun let afskærmet for den værste vind, så en indbrudstyv ikke skjult bag lukkede vægge kan bryde ind gennem den aflåste hoveddør.

Men den overdækkede indgang – der faktisk hedder et bislag – er meget mere end en praktisk foranstaltning. Den er en detalje, der giver huset karakter – eller mangel på samme, når det går galt.

Så hvis du beslutter dig for at forkæle dit træhus med et bislag, som vi her viser en enkel opskrift på, så tag dig god tid til at finde den rette størrelse, placering og udformning til lige netop dit hus. Den udgave, vi bygger, kan være helt rigtig på dit hus – men også helt forkert. Så tag dig god tid.

Se dig om på en lang tur, eller gå på opdagelse i nabolaget, hvis der ligger tilsvarende huse. Andre må have løst opgaven på en måde, du kan hente inspiration i. Og tegn så huset med den planlagte udbygning – eller leg med billederne på din computer, hvis det er lettere for dig.

Huset, som vi på siderne her forsyner med et bislag, er fra begyndelsen af 1900- tallet, så vi koncentrerede os om huse på samme alder, da vi var ude at hente inspiration og studere byggeskik. Og nyd så, at der ikke er voldsomme konstruktionsmæssige krav til den lille forstue, men rigelig plads til den pynt, svenskerne kalder snedkerglæde.

De tekniske udfordringer er hurtigt overskuet med træ i standardmål og enkle samlinger uden beslag, og derefter er det sjovt at lege med små detaljer som affasninger på stolperne, et lavt stakit og en sol i gavlen. De detaljer, der er så meget andet end praktiske grunde til.