Giv trappen ti år mere med laminatgulv

Har du også en grim gammel trappe, som trænger til en ansigtsløftning, men ikke en udskiftning? Vi har revet tæppet af en gammel trappe og pakker den ind i nyt laminat med kantlister af metal, så den får et nyt og elegant udtryk til billige penge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
450 kr./m
Giv trappen ti år mere med laminatgulv

Med laminat og kantlister kan du puste nyt liv i en gammel trappe

Intro

Den gamle trappe ser slidt ud. Trinnene er betrukket med beskidte og skaldede tæpper, men indenunder har trappen det fint og kan sagtens holde meget længere.

Det er tid til forandring, så vi har flået den gamle beklædning af trappen, renset den for limrester og slebet overfladen ren og ikke mindst jævn. Bagefter har vi beklædt trappen med laminat og kantlister i metal.

Vi bruger laminat til gulv af højeste styrkeklasse for at sikre trappen længst mulig levetid, og vi bruger todelte kantlister, som fikserer og beskytter laminatbrædderne særlig godt. Samtidig gør de særlige kantlister det nemt at installere lodrette stødtrin.

Arbejdet gøres i to omgange

Trappen er ikke lige, og derfor udføres arbejdet ad to omgange. Vi starter med at lave de rektangulære trin, som er nemmest at måle op. Når de er monteret, og teknikken sidder i hænderne, fortsætter vi med de vinklede stykker, før vi slutter af med at fuge langs væggen og i de indadvendte hjørner mellem trappetrin og stødtrin.

Vejledning

01
Klargør trappen 4 Trin

Før du kan lave en ny belægning, skal trappen gøres helt ren. Overfladen skal være jævn, så laminatstykkerne kommer til at ligge på et fast underlag uden lufthuller under. Hvis underlaget ikke er jævnt, skal det rettes op, før du går i gang med de nye trin.

Trappen består af ukomplicerede rektangulære trin og vinklede trin. Arbejdet udføres ad to omgange, hvor du starter med at skære de nemme rektangulære trin og lister til, før du laver de mere komplicerede.

1

Før du begynder at skære laminatstykkerne til, er det vigtigt, at endnu intakte stykker vænner sig til indeklimaet. Derfor skal du tage materialerne ind i det rum, hvor de skal lægges, mindst 48 timer før brug.

2

Fjern den gamle klæber med en spartel. Du kan også bruge en multicutter til at skære resterne fri.

3

Slib trappen helt ren med slibepapir. Når du har fjernet lim og tæpperester, skal du slibe trappen, så overfladen bliver helt jævn. Hvis du efterlader limrester, kan parketlaget ikke lægges pænt.

4

Montér underdelen af kantlisterne. Kantlisterne fra Küberit består af to dele. Bundlisten skal skrues på trinkanterne. Skær under- og overdelen til på samme tid, så de passer sammen.

02
Skær de lige trin til 3 Trin

1

Det er tid til at skære de første trin. Start ud med de trin, der ligner regulære rektangler. Mål trindybden i begge sider af trinnet, før du skærer. Hvis trinnet er skævt, så opdager du det nu og kan kompensere for det.

2

Mål laminatbrædderne, så de passer præcist til trinnet minus en 3 mm fuge i hver ende. Brug en vinkel til at sikre rette vinkler. Skær også stødtrinnene (de lodrette stykker). Lav dem 3 mm for korte.

3

Laminatbrædderne er ikke brede nok, derfor skal der skæres en stump. Det er vigtigt, at stumpen ligger bag ved det hele laminatbræt, som støder imod kantlisten.

03
Lim de lige trin fast 4 Trin

Nu er det tid til at lime de første trappe- og stødtrin fast. Når de sidder der, kan du begynde arbejdet med de mere komplicerede vinklede trin, som kræver mere opmåling og præcis tilskæring.

Når du limer laminatstykkerne fast, er det vigtigt, at du vælger et limprodukt, som kan hæfte på underlaget. Du skal desuden være opmærksom på, om den lim, du vælger, kræver, at du maler et grundingsprodukt på, for at limen kan hæfte korrekt.

1

Lim de første trin fast. Sørg for, at limen er fordelt jævnt, enten sprøjtet i et gitter eller smurt på med tandspartel. Du kan både anvende montagelim og parketlim - bare du sørger for, at limen passer til underlaget.

2

Saml laminatstykkerne til ét, før du lægger det på plads på trappetrinnet. Læg det samlede laminatstykke, så det støder ind mod kantlisten.

3

Stødtrin monteres efter trappetrin. Når du har lagt et trappetrin, påføres det tilsvarende stødtrin lim på bagsiden og løftes på plads på den lodrette flade bag trinnet.

4

Gør plads til en ekspansionsfuge. Det er vigtigt, at du sørger for et par millimeters afstand mellem trappe- og stødtrin. Det gør du ved at stille stødtrinnet på 3 mm afstandsklodser.

04
Skær og montér de vinklede trin 3 Trin

1

Det er tid til at lave de vinklede trin. Ligesom ved de nemme rektangulære trin skal du starte med bunddelen af kantlisterne, som skal skæres til, så de passer på de skæve trin, og derpå skrues fast.

2

Skær trinbrædderne til. Det er vigtigt for slutresultatet, at trinbrædderne er præcist skåret til, så vær tålmodig, når du måler op og overfører resultaterne. Den opgave klares nemmest med en smigvinkel.

3

Montér de resterende trappe- og stødtrin et sæt ad gangen. Husk at sørge for, at der er 3-5 mm afstand til fuger i alle samlinger.

05
Afslut med toplister og fleksible fuger 5 Trin

Nu er arbejdet næsten færdigt. Du mangler blot at montere den øverste del af listerne, som skrues på plads i underdelen med de medfølgende montageskruer.

Bagefter skal der laves elastiske fuger i de indadvendte hjørner mellem såvel trappetrin og stødtrin som langs væggene i trappeskakten. Fugerne mellem to stykker laminat laves i silikone, mens fugerne langs væggene laves i akryl.

1

Den øverste del af kantlisterne skal nu skrues fast. Toplisten lægges på bundlisten, så skruehullerne i toplisten ligger oven på det tilsvarende gevind i den underliggende liste. Derefter skrues toplisten på plads ved hjælp af de medfølgende skruer.

2

Læg en akrylfuge mellem væg og trin. Vælg en farve, der passer til væggen, der møder trappetrinnet, og husk at maskere kanten af trappetrinnet med malertape, før du fuger.

3

Brug en silikonebaseret fugemasse i gabet mellem trappe- og stødtrin. Her bør du vælge en fugemasse i en farve, der er diskret i forhold til laminatparkettet.

4

Bland vand og opvaskemiddel i en blomsterforstøver. Sprøjt en smule af blandingen på silikonefugen.

5

Træk silikonefugen ren med en fugebrik. Hvis du bruger en brik af silikone og sulfovand, kan du nemt trække en flot profil i fugen.

Materialer

  • Laminatgulv - her Logoclic New Classico
  • Kantlister - her Küberit Euro-Step Champion 320 (købt på nettet)
  • Montagelim el. parketlim - limen skal passe til underlaget.

Tidsforbrug

Arbejdet tager ca. en weekend.

Pris

300-450 kr. pr. meter, afhængigt af trappens dybde.

Sværhedsgrad

Der skal en del præcise opmålinger og skarpe snit til for at lave flotte brædder og kantlister.

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Video

Forlæng fugemassens levetid

Video

Tips & Tricks

Spar penge med andre kantlister

Kantlisterne Küberit Euro-Step Champion 320 er supersmarte, men koster 3 til 4 gange så meget pr. meter som billigere alternativer, og Küberit-listen skal bestilles på internettet.

Hvis du vil afslutte trappen med en anden type kantliste, kan det sagtens lade sig gøre. Du skal dog justere vejledningen og sørge for, at gulvbrædderne skæres, så trappetrin og stødtrin mødes korrekt ved den liste, du vælger.

Todelt liste fra Küberit: 349 kr./m

Diskret liste fra Logoclic: 242 kr./m

Simpel kantliste fra Roliba: 65 kr./m

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indendørs trapper