Sikker trappe med ny baluster

En trappe, der mangler en baluster, kan være farlig. Derfor bør du skifte den ødelagt baluster og montere en ny og stærk, så trappen bliver sikker igen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
30 kroner
Baluster

Det ser ikke bare pænere ud, gelænderet bliver også mere sikkert, når alle balustre er på plads.

Intro

Er der ødelagte balustre i trappens gelænder, kan du heldigvis hurtigt skifte dem, så trappen bliver sikker igen. Det er vigtigt, at du er omhyggelig med opmålingen, så balusteren kan sættes fast i hullerne, hvor den gamle, ødelagte baluster har siddet.

I vejledningen her viser vi dig, hvordan du måler op til den nye baluster, og hvordan du får den lirket på plads i hullerne.

Sav selv eller køb den færdig

Her har vi valgt selv at save den ud af et stykke høvlet planke på en bordrundsav. Har du ikke sådan en, kan du også købe færdige balustre, der blot skal monteres. De findes i mange forskellige udformninger og dimensioner, så selv om du køber dem, er det vigtigt, at du får målt op til den rigtige dimension.

Vejledning

01
Sådan gør du 7 Trin

Før du kan komme til at sætte en ny baluster fast, skal du have fjernet resterne fra den gamle - både i vangen forneden og i håndlisten foroven. Det gør du nemmest med et stemmejern. Når du måler op til den nye baluster, tager du udgangspunkt i en af de andre. Det er højden på en baluster, der sidder på plads, plus dybden af hullet i vangen. Mål også tykkelsen på balusteren, og sav den af en smule på overmål, så der er lidt at give af, når du sliber den til. Her saver vi selv balusteren til af en høvlet planke, men du kan også købe en baluster færdig.

1

En af trappens balustre er knækket, så der er kommet et større hul i gelænderet. Det kan være farligt, hvis der er mindre børn i huset. Tjek tilstanden på de andre balustre, og skift dem, hvis de er løse.

2

Fjern resterne af den gamle baluster, både forneden og foroven. Resterne fjernes med et stemmejern, så der bliver plads til en ny baluster. Fjern evt. søm først, så du ikke risikerer at ødelægge dit stemmejern.

3

Mål op til den nye baluster. Mål en af de andre balustre, så du kan lave en ny med akkurat samme dimensioner. Mål højden, og læg den fulde dybde af hullet i vangen til.

4

Mål tykkelsen på en baluster, og læg et par milllimeter til. Så har du lidt at slibe væk, så din nye baluster får en lækker, ensartet flade, efter at du har slebet den.

5

Sav den nye baluster til. Her saver vi den selv ud af en høvlet planke. Den laves en smule på overmål - det er med vilje, så den kan slibes helt glat med excentersliberen.

6

Balusteren slibes glat og jævn. Spænd den godt fast, fx i en høvlebænk. Slib først med slibepapir korn 80 og derefter korn 120 med rolige og lange bevægelser. Husk at spidse balusteren lidt til i den ene ende.

7

Sæt balusteren fast. Tryk den ned i bunden af hullet, og sæt en streg ved håndlisten. Sav den til, og kom lim på enderne. Sæt den ned i hullet igen, og løft den op i håndlistens hul, så den sidder i begge huller.

Materialer

  • 1 høvlet planke, 28 x 120 mm
  • Slibepapir, korn 80 og 120
  • Trælim

Specialværktøj

  • Bordrundsav
  • Stemmejern

Tidsforbrug

Ca. 1 time pr. baluster.

Pris

Ca. 30 kr. pr. stk.

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig, når du måler op - så er der ingen ben i projektet.

Video

Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

Video

Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indendørs trapper