Intro
Vejledning
01
Hullerne fyldes op
8
Trin
Trappen skal først repareres, så bunden er i orden. Det betyder, at der ikke må være løs puds tilbage, og der må ikke kunne trænge vand ind i den.
Det behøver ikke være kønt, men det er vigtigt, at det er stærkt, plant og tæt.
Små revner skal åbnes, så der bliver plads til at lukke dem effektivt. Større skader renses og lukkes omhyggeligt.
Vi bruger færdigblandede produkter til reparationerne. Det er langt sikrere end selv at rode med blandingsforhold. Og de moderne betonblandinger er ofte tilsat stoffer, der øger styrken og evnen til at holde tæt og forbedrer vedhæftningen.
Fjern toppe og løst materiale fra betontrappen og væggenes overflade. Det gør du let og hurtigt med en slibekop på vinkelsliberen. Gammel maling skal sidde godt, hvis den skal have lov at blive siddende - fliseklæberen kan fint gribe fat i den.
Gå trappe og vægge efter med en hammer. Er betonen eller pudsen løs, giver den en hul lyd. Bank al den “hule” beton og puds af med hammer og mejsel.
Alle brudfladerne børstes rene og svummes med en tynd blanding af reparationsmasse (A). Mørtlen skal være så lind, at du kan koste den på. Det er normalt en god idé at fugte underlaget, så det ikke trækker vandet ud af mørtlen.
Mindre huller fylder du op på en gang. Reparationsmassen (B) i den fine udgave (kornstørrelse 0-2 mm) trykkes omhyggeligt i bund med en murske og glattes i plan med overfladen.
Er der større huller, fyldes de i flere omgange. Brug gerne en grovere beton, fx korn 0-4, i de dybe områder, og fyld op ad flere gange. Første lag presses helt i bund, men lad gerne overfladen være ujævn, så næste lag hænger godt ved.
Kontakten til næste lag kan du forbedre med betonbinder (C). Så snart reparationerne er hærdet så meget, at de er stabile, kan du forbedre kontakten til det næste lag ved at pensle dem med en betonbinder.
De grove reparationer dækkes med et glat lag - her er det en fordel igen at bruge den finkornede reparationsmasse (B). Nu behøver du ikke store korn til at bære et tykt lag, og den fine udgave kan trækkes på i helt tynde lag og er lettere at glatte ud.
02
Fladerne pudses
5
Trin
Når bunden er repareret, og betonen har fået lov at hærde, skal vanger og stødtrin forskønnes med en ny jævn overflade. Det nye sammenhængende lag vil samtidig beskytte betonen bedre mod indtrængende vand.
Da underlaget består af beton, har vi valgt at bruge en hurtighærdende fliseklæber som pudslag. Fliseklæberen er stærk, let at trække på og sidder rigtig godt fast. Til gengæld kan den blive en smule skjoldet. Det betyder dog ikke noget her, da vi slutter af med at male stødtrin og vægge med sokkelmaling.
Fliseklæberen røres op med et piskeris på boremaskinen. Når klæberen skal bruges som puds, blandes den en smule tyndere op, end det fremgår af posen. Konsistensen skal minde om grød.
Fliseklæberen trækkes tyndt ud på siderne (D) og stødtrinene (E). Med kanten af et stålbræt glattes pudslaget til en jævn og ensartet overflade.
Overfladen trækkes jævn med en svamp, et pudsebræt eller et filtsebræt, afhængigt af den struktur, du ønsker. Vent 10-15 minutter, til massen er fingerfast, før du arbejder med overfladen. Bræt eller svamp fugtes efter behov.
Så maler vi første gang. Når fliseklæberen er helt tør, kan du give væggene den første gang sokkelmaling (J), før du går videre med trinene.
03
Klinker klæbes fast
8
Trin
Når du skal lægge klinker udendørs, skal du tage et særligt hensyn til, at de er udsat for vand og frost. Den kombination giver stor risiko for frostsprængninger, hvis regn- og smeltevandet kan trænge ind under klinkerne.
Derfor skal du være omhyggelig med at få fliseklæberen til at fylde rummet mellem klinker og underlag 100 procent, så der ikke er plads til vand. Træk derfor klæber både på flisen og på underlaget.
Det kan også være en god idé at vælge en lys klinke, så klæberen undgår meget store temperatursvingninger, når solen skinner på klinkerne.
Mål alle trin op, og beslut, hvordan klinkerne skal ligge. Husk at regne med afstand til fuger, både mellem fliserne (typisk 3-5 mm) og ud mod vægge og stødtrin (typisk 5-8 mm). Vi lader klinkerne gå 3-5 mm ud over forkanten.
Streg af til snittene på fliserne (G). Mål op, så du ved, at du lige netop skal skære stregen væk ind mod den del af flisen, som du skal bruge.
TIPS: Brug en permanent tus. Den kan du se hele vejen, fordi den ikke vaskes væk.
Skær fliserne til. Nogle fliser og klinker kan du dele hurtigt med en fliseskærer, der ridser en linje, som du kan knække flisen langs, men vådskæreren her giver pæne, sikre snit. I en snæver vending kan du bruge en vinkelsliber.
Læg klinkerne løst op på prøve, før du begynder at klæbe dem fast. Hold styr på, hvor de enkelte klinker hører til - sæt gerne navn på hver enkelt.
Nu rører du din fliseklæber (F) op. Brug en elastisk fliseklæber til udebrug. Bland lidt tyndere end anvisningen, fordi du klæber på både flise og underlag.
TIPS: Start med at hælde en afmålt mængde vand i spanden, så er det lettere at røre ud.
Fordel klæber (F) på flise og trin. Begynd med øverste trin, så du undgår at træde på de fliser, du har lagt. Start med at feje trinet rent. Læg først klæber på med en flad spartel, og træk så spor i den i hver sin retning med hver sin tandstørrelse spartel.
Tryk klinken (G) på plads. Dette er det afgørende moment mellem succes og fiasko. Vrid og tryk klinken så meget, at du er sikker på, at der ikke er lufthuller under den. Husk, at klinkerne skal ligge en smule ud over kanten af trinet.
04
Fugerne fyldes op
3
Trin
Fugerne fyldes med fugemørtel (H), når klæberen har haft ét eller bedst to døgn til at hærde. Brug en fugemørtel, som ifølge sin pose passer til fugebredden, og fyld alle fugerne rundt om flisen op.
Vask overskydende fugemasse af med en svamp, når den er blevet fast. Svampen vrides jævnligt op i rent vand. Det sidste kalkslør poleres af med tørre klude. Mal igen vægge og stødtrin, så er alt på plads.
Materialer
Reparationsmasse til beton (fin og grov)
• Svummelag (A)
• Rep. af huller og revner i betonen (B)
Betonbinder (evt.)
• Forbedrer det næste lags greb (C)
Hurtighærdende fliseklæber (Lip)
• Pudslag på trappevægge (D)
• Pudslag på stødtrin (E)
Elastisk fliseklæber (Lip Multi Fliseklæb)
• Klæber til klinker på trin (F)
Frostsikre klinker
• Dækker trin og evt. bundflade (G)
Elastisk fugemørtel (Lip Multifuge)
• Fuger omkring klinker (H)
Sokkelmaling
• Farve på vægge og stødtrin (J)
Specialværktøj:
• Slibekop til vinkelsliber
• Murske
• Stålbræt
• Pudse/filtsebræt
• Fliseskærer
• Permanent tus
• Tandspartel, 4 mm og 8 mm
• Piskeris til boremaskinen
Tidsforbrug
2-4 dage plus tørre- og hærdetid
Pris
Cirka 300 kroner pr. trin
Sværhedsgrad
Kræver ikke stor erfaring, er på mange måder et fint sted at gøre sine første erfaringer med mørtel og fliser.