Ifølge Energistyrelsen kan du spare 4750 kr. på din elregning over 10 år ved at udskifte fem lavvolt halogenspot på 35 watt med LED i energimærke A+.

Ifølge Energistyrelsen kan du spare 4750 kr. på din elregning over 10 år ved at udskifte fem lavvolt halogenspot på 35 watt med LED i energimærke A+.

LED pærer giver bedre belysning

Selvom du stadig kan købe halogenpærer og -spots, er det bestemt ikke et udtryk for, at denne teknologi er særlig energivenlig. Nedenfor kan du se besparelsen ved at skifte en 42-watts halogenglødepære til henholdsvis en sparepære og en LED-pære, som faktisk har en kraftigere lysstyrke (lumen).

Læg mærke til energimærkningen, hvor halogenglødepæren kun fås i C og D, mens LED-pærerne udelukkende fås fra A til A++. Denne mærkning siger i virkeligheden det hele!

Med hensyn til farvegengivelsen, hvor sparepærerne jo er de mest udskældte, er det også værd at lægge mærke til, at LED-pærer nu fås med op til 95 Ra, mens sparepærerne kun går op til 90 Ra. Led pærer giver dermed en varmere belysning.

LED lys lever længere

Endelig er der selvfølgelig levetiden af lyskilden, hvor LED-pæren i den grad giver rivalerne baghjul med helt op til 30 års levetid. Det skal dog med, at LED-belysning på nuværende tidspunkt er dyrere at anskaffe, men prisforskellen betaler sig typisk hjem inden for et par år.

LED pærer og lamper

I takt med at LED belyning vinder mere frem som den foretrukne energibesparende lyskilde, udvikler lampeproducenter flere lamper, hvor LED pæren simpelthen er indbygget i lampen. Tanken er lampen bliver umoderne langt inden LED-pærens udløbsdato.

SÅ MEGET KAN DU SPARE

TypeHalogen-glødepæreSparepæreLED-pære
Lysstyrke410 lumen430 lumen470 lumen
EnergimærkeC-DAA-A++
Farvegengivelse90-99 ra80-90 Ra80-95 Ra
Levetid2 år6-15 år10-30 år
Strømforbrug42 watt9 watt6 watt
Årlig eludgift88 kr.21 kr.14 kr.
Beparelse på 10 år-670 kr.*740 kr.**
  • Sammenligning af halogenglødepære og sparepære med energimærke A ved en levetid på 10 år og 2,2 kr./kWh. ** Sammenligning af halogenglødepære og LED-pære med energimærke A+ ved en levetid på 10 år og 2,2 kr./kWh. Kilde: Energistyrelsen

GALLERI: Nye muligheder med LED-lys LED - sender de andre lyskilder ud i mørket