Intro
Vejledning
Vinduespladen skæres til og monteres, før du kan sætte lysningspaneler og indfatninger omkring vinduet.
De fleste vælger at bruge en limtræsplade som vinduesplade, men her har vi valgt at bruge et stykke spærtræ - 45 x 220 mm høvlet fyr.
TIPS: Når du skal måle afstanden fra vinduets karm til væggens yderkant, er det nemmest at bruge et skråtstillet vaterpas. Så er det nemt at aflæse dybden (se trin 2).
Mål afstanden fra vinduets karm til væggens yderkant. Mål afstanden alle fire hjørner, fordi du skal kende dybden for at beregne størrelsen på både vinduesplade og lysningspaneler.
Start med at skrabe karmen ren for gammel maling. Du behøver ikke at skrabe helt ind til rent træ.
Skær vinduespladen (A) til i længden - vi lader den stikke cirka 20 cm længere ud i hver side. Mærk lysningens mål op, så vinduespladen passer ind i hakket. Sav vinduespladen til.
Brug vaterpas og tommestok til at kontrollere, at vinduespladen er i vater og følger vinduets karm. Brug små brikker af høvlet træ eller masonit, hvis det er nødvendigt at klodse pladen op.
Nu skal du finde den præcise længde på vinduespladen. Placer et stykke lysningspanel (B) og et stykke indfatning (C) på vinduespladen. Vi vælger at lade pladen stikke 3 cm længere ud end indfatningen. Marker, og sav pladen til.
Lysningspaneler og profilerede indfatninger passer godt til den nordiske indretning. Og så kan de bruges til at skjule små skævheder i væggen.
Her bruger vi høvlet fyr til at beklæde lysningerne med. Hvis panelerne alligevel skal males, er det nemmere at bruge stykker af mdf-plade, fordi de har en helt plan overflade.
LED-lys købes i samlet sæt med spot og transformer eller som enkeltdele. Her har vi valgt at købe dem separat, og så skal de installeres af en elektriker. Elektrikeren var på besøg to gange - første gang for at trække ledninger, inden vi satte paneler og indfatninger op, anden gang for at tilslutte spottene.
Mål op til lysningspanelerne (B). Skru dem fast med 4 x 55 mm skruer. Brug eventuelt afstandsklodser til at sikre, at de monteres i lod.
TIPS: Mål op til hvert panel flere steder, så du kan tage højde for skæve vægge.
Sav det øverste lysningspanel til på mål, og mål op til de huller, spottene skal sidde i. Det er nemmest at bruge en vinkel til at overføre målet.
Bor ud til spot. På spottenes emballage står der, hvilken størrelse bor du skal bruge.
Monter indfatningerne (C) med 14/25 mm dykkere. Brug en dyknagel til at få dykkerne helt ind. Og så er alt klar til maling. Luk sprækker med akrylfugemasse, og forsegl knaster med knastlak, inden du grunder og maler.
Materialer
• Vinduesplade (A), her af 45 x 220 mm høvlet fyr
(du kan også bruge limtræsplade)
• Lysninger (B), her af 21 mm høvlet fyr (du kan også bruge mdf-plade)
• Indfatninger (C), her af 15 x 91 mm høvlet fyr
• Pynteliste (D)
• LED-spot og transformer (E), her Hide-a-lite Dot, varmhvid 45 grader hvid, og PTD 350 Mtransformer. Samlet pris: cirka 900 kroner. Men du kan lige nu få et samlet sæt med tre spot og en transformer for 495 kroner
Desuden:
• Blanke dykkere, 14/25 mm
• Træskruer, 4 x 55 og 6 x 80 mm
• Akrylfugemasse
• Knastlak
• Grunder og maling
Tidsforbrug
5-6 timer (plus male- og tørretider)
Pris
Paneler, vinduesplade og indfatninger koster cirka 200 kroner. Et sæt med tre LED-spot og en transformer kan fås for 495 kroner.
Sværhedsgrad
Opgaven kræver ikke særlige forudsætninger, men du skal sikre dig, at vinduespladen ligger stabilt og helt vandret.
Tegning

Tips & Tricks
Valg af transformer
Her har vi valgt en transformer, der passser til det lampeudtag, der sidder lige over vinduet. Bagefter er den skjult med en lem, der nemt kan tages af, hvis transformeren skal skiftes. Hvis du vælger en transformer med en anden udformning, skal du bygge en kasse med lem i væggen til den – eller lade transformeren være synlig.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

