Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sæt spot på vinduet

Print Gem artikel

Små LED-spot i toppen af vinduet er ren hygge. Her viser vi, hvordan du monterer paneler, vinduesplade og indfatninger... og sætter spot over vinduerne.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 timer
Pris
700 kroner

Intro

Hele værelset skulle sættes i stand med gipsplader på væggene, nye indfatninger omkring vinduerne og så videre. Og så opstod ideen med at sætte små spot oppe over vinduerne. Som ren hyggebelysning.

Valget faldt straks på LED-spot, fordi de er billigere i drift end halogenspot. Sølle 1 watt bruger hver spot.

Den største hurdle ved LED-spot er normalt at få skjult transformeren. Men her var det ikke noget problem, fordi hele rummet alligevel skulle sættes i stand. Derfor kunne vi trække ledninger og gøre plads til transformeren, inden væggene blev beklædt med gipsplader.

Vi var så heldige, at der sad et lampeudtag lige over vinduet, og vi fandt en transformer, der passede lige i “hullet”. Ellers havde vi været nødt til at bygge en kasse inde i væggen - fx lige bag den øverste indfatning - og sætte en lem på kassen, så man nemt og hurtigt kunne komme til transformeren.

Ulempen ved at vælge transformeren, der passede ind i lampeudtaget, var, at den ikke kunne fås som samlet sæt. Transformer og spot blev købt separat. Og så siger reglerne, at det er en elektriker, der skal stå for installationen. De spot, vi har brugt, er fra det svenske firma Hide-a-lite. Samme firma har et samlet sæt (som du selv må installere ) med tre spot og en firkantet transformer. Dette sæt fås for 495 kr., hvilket er cirka halv pris sammenlignet med den løsning, vi valgte. Den danske forhandler af produkter fra Hide-a-lite er Ligro Lighting, telefon 36 41 30 18, www.ligroshop.dk.

Vejledning

Vinduespladen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vinduespladen skæres til og monteres, før du kan sætte lysningspaneler og indfatninger omkring vinduet.

De fleste vælger at bruge en limtræsplade som vinduesplade, men her har vi valgt at bruge et stykke spærtræ - 45 x 220 mm høvlet fyr.

TIPS: Når du skal måle afstanden fra vinduets karm til væggens yderkant, er det nemmest at bruge et skråtstillet vaterpas. Så er det nemt at aflæse dybden (se trin 2).

1

Mål afstanden fra vinduets karm til væggens yderkant. Mål afstanden alle fire hjørner, fordi du skal kende dybden for at beregne størrelsen på både vinduesplade og lysningspaneler.

Start med at skrabe karmen ren for gammel maling. Du behøver ikke at skrabe helt ind til rent træ.

2

Skær vinduespladen (A) til i længden - vi lader den stikke cirka 20 cm længere ud i hver side. Mærk lysningens mål op, så vinduespladen passer ind i hakket. Sav vinduespladen til.

3

Brug vaterpas og tommestok til at kontrollere, at vinduespladen er i vater og følger vinduets karm. Brug små brikker af høvlet træ eller masonit, hvis det er nødvendigt at klodse pladen op.

4

Nu skal du finde den præcise længde på vinduespladen. Placer et stykke lysningspanel (B) og et stykke indfatning (C) på vinduespladen. Vi vælger at lade pladen stikke 3 cm længere ud end indfatningen. Marker, og sav pladen til.

5

Vinduespladen er skåret til, og kanten er profileret med en overfræser. Pladen lægges på plads og skrues fast med seks 6 x 80 mm skruer.

Paneler og led-lys

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Lysningspaneler og profilerede indfatninger passer godt til den nordiske indretning. Og så kan de bruges til at skjule små skævheder i væggen.

Her bruger vi høvlet fyr til at beklæde lysningerne med. Hvis panelerne alligevel skal males, er det nemmere at bruge stykker af mdf-plade, fordi de har en helt plan overflade.

LED-lys købes i samlet sæt med spot og transformer eller som enkeltdele. Her har vi valgt at købe dem separat, og så skal de installeres af en elektriker. Elektrikeren var på besøg to gange - første gang for at trække ledninger, inden vi satte paneler og indfatninger op, anden gang for at tilslutte spottene.

1

Mål op til lysningspanelerne (B). Skru dem fast med 4 x 55 mm skruer. Brug eventuelt afstandsklodser til at sikre, at de monteres i lod.

TIPS: Mål op til hvert panel flere steder, så du kan tage højde for skæve vægge.

2

Sav det øverste lysningspanel til på mål, og mål op til de huller, spottene skal sidde i. Det er nemmest at bruge en vinkel til at overføre målet.

Bor ud til spot. På spottenes emballage står der, hvilken størrelse bor du skal bruge.

3

Monter indfatningerne (C) med 14/25 mm dykkere. Brug en dyknagel til at få dykkerne helt ind. Og så er alt klar til maling. Luk sprækker med akrylfugemasse, og forsegl knaster med knastlak, inden du grunder og maler.

4

Tryk hver spot på plads i det forborede hul.

VIGTIGT! Hvis du ikke har købt et samlet sæt med spot og transformer, skal LED-lysene installeres af en elektriker.

Materialer

• Vinduesplade (A), her af 45 x 220 mm høvlet fyr
(du kan også bruge limtræsplade)
• Lysninger (B), her af 21 mm høvlet fyr (du kan også bruge mdf-plade)
• Indfatninger (C), her af 15 x 91 mm høvlet fyr
• Pynteliste (D)
• LED-spot og transformer (E), her Hide-a-lite Dot, varmhvid 45 grader hvid, og PTD 350 Mtransformer. Samlet pris: cirka 900 kroner. Men du kan lige nu få et samlet sæt med tre spot og en transformer for 495 kroner

Desuden:
• Blanke dykkere, 14/25 mm
• Træskruer, 4 x 55 og 6 x 80 mm
• Akrylfugemasse
• Knastlak
• Grunder og maling

Tidsforbrug

5-6 timer (plus male- og tørretider)

Pris

Paneler, vinduesplade og indfatninger koster cirka 200 kroner. Et sæt med tre LED-spot og en transformer kan fås for 495 kroner.

Sværhedsgrad

Opgaven kræver ikke særlige forudsætninger, men du skal sikre dig, at vinduespladen ligger stabilt og helt vandret.

Tegning

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Valg af transformer

Her har vi valgt en transformer, der passser til det lampeudtag, der sidder lige over vinduet. Bagefter er den skjult med en lem, der nemt kan tages af, hvis transformeren skal skiftes. Hvis du vælger en transformer med en anden udformning, skal du bygge en kasse med lem i væggen til den – eller lade transformeren være synlig.

1

2

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Sæt spot på vinduet
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage