Stop! Hvad maler du kældervæggen med?

Drømmen om flot malede kældervægge kan ende som et mareridt af afskallet maling og nedbrudt murværk, hvis du ikke vælger den rigtige maling. Og den skal have én særlig egenskab.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
50 kroner

Intro

Du har garanteret set det i en fugtig kælder eller i hvert fald set billeder af det: maling, der skaller af væggene og drysser ned på gulvet. Det sker ofte - ikke fordi man ikke kan male en fugtig kældervæg, men fordi man ikke kan male en kældervæg med hvad som helst.

Når den almindelige vægmaling fint kan bruges oppe i stuen, men ikke vil hænge fast i kældervæggen, skyldes det fugt. Hvis du ikke har omfangsdræn og fugtspærrer på kældervæggens yderside, vil der uundgåeligt sive vand ind i muren.

Og fordi murværk er porøst, vil fugten fortsætte ind på væggens inderside. Her fordamper den (medmindre der er tale om rigtig meget fugt, og så skal du overveje et omfangsdræn og en udvendig isolering med fugtspærre).

Men hvis du maler med en almindelig akrylvægmaling, dækker du reelt den fugtige væg med et lag plast. Og så luk-fugtige luk ker du vandet inde i muren - men kun indtil vandet får malingen til at skalle af og ende på gulvet. Vandet vinder altid.

Åndbar maling er løsningen
Derfor skal du male dine kældervægge med kalk- eller silikatmaling. Silikat, eller vandglas, som det også kaldes, binder sig til murværket, men lader vandet passere. Malingen er populært sagt åndbar eller på fagsprog diffusionsåben, så vandet kan trænge igennem og herefter fordampe i din velventilerede kælder.

Hvad er væggen malet med?

Hvis væggen på forhånd er malet med en akrylmaling (plastmaling), kan du IKKE male over med silikatmaling; det vil blot skalle af. Akrylmalingen skal renses helt væk, og det er desværre et større arbejde med stålbørste og slibemaskiner. Men måske er du heldig, at der er malet med silikatmaling eller kalkmaling.

Vejledning

01
Mal væggen med silikatmaling 6 Trin

Der findes flere producenter af silikat-maling. Hvilket mærke du vælger, er ikke så væsentligt, men hvis du som her har behov for at starte med en spærregrunder, fordi der siver farve igennem muren, så er det en god idé at bruge spærregrunder af samme fabrikat som silikatmalingen, så du er sikker på, at de to kan arbejde sammen.

Inden du kan male, skal du reparere de værste huller og have gammel maling og løs puds væk, så malingen kan få fat i murværket.

1

Rens væggen for løs puds mv. Væggen skal også være skimmelfri. Har du mistanke om skimmel, så køb et bekæmpelsesmiddel, og start med at sprøjte det på.

2

Støvsug væggen, så støvet forsvinder. Maling kan ikke hænge fast på et løst underlag.

3

Fyld huller ud med spartelmasse. Vælg en hurtigtørrende udgave, så du kan komme hurtigt videre. Der findes et hav af færdigspartel-masser på markedet.

4

Gør dig umage med spartelmassen, så den bliver så jævn og usynlig som muligt. Så slipper du for at skulle slibe den til, når den er helt tør.

5

Hvis muren er meget porøs, eller der er en tendens til, at der trænger farve igennem væggen fra murværket, kan det være en god idé at starte med en spærregrunder.

6

Mal med silikatmaling. Du kan enten pensle eller rulle den på, afhængigt af murens beskaffenhed og dit eget temperament. Nu holder malingen i årevis.

Materialer

  • Silikatmaling
  • Evt. spærregrunder
  • Evt. spartelmasse

Tidsforbrug

Selve malerarbejdet tager få timer.

Pris

40-50 kroner pr. kvadratmeter.

Sværhedsgrad

Det er teknisk set en ganske let opgave - men skal du have gammel plastmaling af muren, skal du forberede dig på hårdt arbejde.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Kælder