Fjern skjolder og små ridser i bordpladen

Med et par timers arbejde kan den gamle bordplade blive så flot som ny. Her behandler vi en fineret teaktræsbordplade, men fremgangsmåden er den samme, hvis bordpladen er fineret med en anden slags ædeltræ.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
150 kroner

Intro

Har du et ældre spisebord eller sofabord af ædeltræ, er bordpladen ofte fineret, så det kun er den yderste millimeter, der er af ædelt træ. Overfladen er behandlet med enten lak, olie eller polish.

Med tiden bliver sådan en bordplade hærget. Men den kan blive flot igen! Du skal blot affedte overfladen, slibe den let og give den ny olie. Er bordet lakeret, skal det blot slibes og genbehandles.

Har bordpladen fået dybe ridser og brændemærker, skal du ikke regne med, at de kan slibes væk.

Her affedter vi bordet med cellulosefortynder. Du kan også bruge grundrens eller trærens, men så får du en længere tørretid, inden du kan slibe.

Problem

Der er kommet brændemærker, fedtpletter og ridser i bordpladen.

Løsning

Bordpladen slibes og får et lag robust køkkenbordsolie.

Tidsforbrug

Et par timer - plus tørretid

Pris

Vi har brugt materialer for cirka 150 kroner.

Sværhedsgrad

Opgaven er let. Det kræver kun knofedt at opnå et flot resultat. Men vær varsom, når du sliber, hvis bordet er fineret ædeltræ - ofte er fineren kun 1 mm tyk.

Vejledning

01
Sådan gør du 4 Trin

1

Fedt og olie vaskes væk med cellulosefortynder. Arbejdet bør kun udføres udendørs, da cellulosefortynder er sundhedsskadeligt! Smør rigelig fortynder på med en pensel, og tør efter med en klud.

2

Når pladen er tør, slibes den med rystepudser eller excentersliber. Først slibes bordpladen med korn 100. Derefter skal der slibes med korn 200. Fjern alt slibestøvet med en tør klud.

3

Nu kan bordpladen olieres. Hæld en sjat olie ud, og fordel den med en klud - eller som her med en grydesvamp. Sørg for, at der er godt med olie overalt på bordpladen i 20-30 minutter.

4

Nu skal bordpladen blot poleres. Det kan gøres med en tør bomuldsklud, men pladen bliver ekstra flot, hvis den maskinpoleres. Her bruger vi en polermaskine. Dagen efter er bordet klar til brug.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

TIPS: Læg oliekluden i et tæt beholder

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...