Video
Let
Svær

Du kender måske situationen? Når solen endelig har fået magt, skal der hygges på terrassen i gode venners lag. Med rødvin i glasset og en god bøf på grillen. Men sommerstemningen kan hurtigt blive ødelagt af lyden af et flækket stoleben.

Når havemøbler skal være billige og fremstilles nærmest fuldautomatisk, bliver der ikke altid lagt særlig meget vægt på, hvordan træets årer vender i det færdige møbel. Det betyder desværre, at lange, slanke stoleben nemt kan flække, når træets årer som her er meget skrå i forhold til stolebenet.

Men fortvivl ikke. Med lim, lange træskruer og skruetvinger vender stolen tilbage til livet.

SÅDAN GØR DU:

1. Smør hvid trælim på begge limflader der

hvor stolen skal limes. Lad være med at spare på limen, den må gerne trænge ud på overfladen, når fladerne spændes sammen.

2. Brug så mange skruetvinger som muligt

når fladerne skal spændes sammen. Brug tvinger med plastdupper, eller læg et stykke pap eller masonit mellem træ og skruetvinge, så du ikke laver mærker. Tør overskydende lim af med en fugtig klud.

3. Samlingen forstærkes med skruer

når limen er tør. Skruerne skal undersænkes, så der bliver plads til spartelmasse, og reparationen bliver usynlig. Derefter bores for med et bor, der er én mm mindre end skruens diameter.

4. Skru mindst én skrue i fra hver side

Brug træskruer, der er så lange som muligt. Begynd med at skrue ind fra den “tynde” del af skaden, så der er masser af gods, som skruen kan få fat i i den “tykke” del af det flækkede træ.

5. Afslut reparationen med spartelmasse

slibepapir og spraymaling. Reparationen er helt usynlig, og stolebenet er i realiteten stærkere, end inden det gik i stykker! Husk at stramme alle øvrige skruer til igen, inden du tager stolen i brug.