Video
Let
Svær

SÅDAN GØR DU:

1. Fjern de gamle lister

Det gøres let ved at banke et sløvt stemmejern ned mellem skab og liste. Træk eventuelle søm ud, og skrab malingrester af. Den gamle liste var en kvartstafliste. De nye lister er fladere og højere, så de dækker godt.

2. Forstærk samlingerne med skruer

Ofte er samlingerne på skabet blevet lidt løse, så det er en god idé at forstærke dem med 4 x 50 mm skruer. Husk at bore for, så træet ikke flækker. Skruerne bliver skjult af de nye lister.

3. Sav listerne til

med et skråt snit i hjørnerne i skærekassen, så du får nogle flotte samlinger. Her bruges en finersav, men du kan også skære dem til med en fukssvans eller en kap/geringssav.

4. Lim listerne fast

En moderne snedkerlim er stærk og sikrer, at de nye lister ikke bliver revet af. Kom lim bag på listerne og ud på de skrå samleflader. Det betaler sig ikke at spare på limen.

5. Gør listerne fast med dykkere

Her bruges 25 mm lange dykkere. De må ikke være for store, så flækker listen bare. Når først limen er tør, skal listen nok blive siddende. Undersænk dykkerne i listerne med en dyknagle.

6. Mal nu listerne

Stryg dem først med akrylgrunder. Slib listerne let, når grunderen er tør. Slut derefter af med to gange akrylmaling. Hvis hele skabet trænger til ny maling, skal det vaskes i grundrens og slibes forinden.

Det er en fordel at vælge nye lister, der er lidt bredere end de gamle, fordi de vil dække eventuelle skrammer.