Slut med løse skabshængsler

Hvis din skabslåge sidder løst, er det altid hængslet, den er gal med. Skruerne har ikke ordentligt fat i den spånplade, som skabet er bygget af. Løsningen er at give skruerne noget solidt træ at bide fat i.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
10 kroner

Intro

De originale hængselskruer, der følger med almindelige skabsmoduler, er nemme og hurtige at bruge. Men hvis de har været af og på nogle gange - eller slider sig løs i skabets spånplade - er de næsten umulige at gøre fast igen, fordi de ikke har noget træ at bide fat i.

I stedet for at gøre hængslet fast med almindelige skruer er det bedre at genbruge de originale. De skal blot have noget nyt træ at bide fat i.

Hvis du borer skruehullerne ud, kan du få plads til et par dyvler. Det er den mest solide og langtidsholdbare løsning, når lågen igen skal sidde fast - og lige.

LÆS OGSÅ: Få overblik over skabshængsler

PROBLEM:
Skabslågen er løs og hænger skævt, fordi skruerne i hængslet ikke har noget træ at bide i.

LØSNING:
To trædyvler limes fast i de udborede huller. Når limen er tør, skæres dyvlerne til, så de flugter med overfladen på skabssiden.

Tidsforbrug

Selve arbejdet kan udføres på mindre end en time, men limens tørretid gør, at opgaven tager længere tid.

Pris

Stort set gratis. Et par dyvler og lidt trælim pr. hængsel er alt, hvad du har brug for.

Sværhedsgrad

Reparationen er så let, at alle kan være med

Vejledning

1

Start med at bore de gamle skruehuller ud. Brug et 10 mm bor uden centerspids. Hullet må ikke blive så dybt, at du borer gennem skabsvæggen.

2

Smør trælim på to 10 mm dyvler, og bank dem i bund med en hammer. Tør overskydende lim af. Herefter skal limen tørre mindst et par timer.

3

Når limen er helt tør, kan du save dyvlerne af med en fintandet sav. Hvis limen ikke er tør, vil dyvlerne dreje med rundt, når du saver.

TIPS: Hvis du sætter en bred japanspartel mellem savklinge og skabsvæg, undgår du ridser på skabsvæggen.

4

Nu kan du bore hul til skruerne. Bor 5 mm huller i hver dyvel. Brug et dyvelbor med centerspids, og hold boremaskinen vinkelret, mens du borer.

5

Herefter er det en smal sag at skrue hængslerne på igen, og de sidder fast. Med en efterjustering af hængslet sidder døren igen helt lige.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skabe