Samlinger du kan stole på

Vakkelvorne stole med løse tapsamlinger kan sagtens reddes. Med lidt lim og snilde kan de blive så gode som nye. Se her, hvordan du gør.

Intro

I denne artikel reparerer vi to vakkelvorne stole. Vores første stol har så mange løse samlinger, at det er oplagt at skille den helt ad og starte på en frisk. Vores anden stol er kun gået fra i én samling, så her nøjes vi med at lime den gennem et boret hul.

På ældre stole med klassiske tapsamlinger er problemet oftest, at den gamle lim har sluppet sit tag. Når det sker, er stolens dele lige til at skille ad med håndkraft.

Er stolen kun gået fra i én samling, kan du med fordel nøjes med at lime den gennem et boret hul.

Vejledning

01
Meget løse stole skal skilles helt ad og limes om 3 Trin

På vores første stol er der så mange løse samlinger, at det her er oplagt at skille den helt ad og starte på en frisk. De fleste dele kan let vrikkes fra hinanden med hænderne, og de mere genstridige får et lille slag med en hammer med en træklods imellem. Herefter renses samlingerne for lim, og så er vi klar til at samle stolen igen. I steder for trælim bruger vi her “fiskelim”, som er genialt til møbelrenovering, fordi det har en meget høj klæbeevne kombineret med stor elasticitet. Fiskelim er lavet af gelatine (et opkog) af fisk og købes på nettet eller i hobbyforretninger.

1

Den gamle lim skrabes af med en kniv. Pas på, at du ikke kommer til at gøre taphullet større eller tappen mindre.

2

Fiskelimen smøres på med pensel. Smør rigeligt lim på både tap og taphul. Limen skal fylde helt ud i samlingen.

3

Stolens dele samles og holdes godt sammen med tvinger. Den overskydende lim

02
Én enkelt løs samling klares med en sprøjte 4 Trin

Mens en meget vakkelvorn stol med fordel kan skilles helt ad og limes sammen igen, giver det ingen mening, hvis det bare er én enkelt samling, som driller. For at få limen ind i tapsamlingen uden at skulle skille stolen ad borer vi her et lille hul og kan via det sprøjte limen ind i samlingen med en doseringssprøjte fra apoteket.

1

Det ene armlæn er gået fra i tapsamlingen, og det er ikke muligt at få limen ordentligt ind rummet mellem tap og taphul.

2

Ved at bore et lille hul ind til tapsamlingen laver vi passage til limen. Her bruger vi et træbor på blot 1 mm i tykkelse.

3

Igennem det lille hul kan vi nu sprøjte limen på plads. Når limen er hærdet, vil det være næsten umuligt at se hullet.

4

Med en tvinge trækkes delene sammen, og overskydende lim tørres af. Med klodser på tvingen undgår du trykmærker.

Video

TIPS: Fordel limen med en pensel

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...