12 myter om ildebrand

Ildebrand: 12 myter

Trædøre kan ikke modstå brand. Sandt eller falsk? Få svaret i artiklen.

De fleste brande opstår i køkkenet. Eller er det i sengen eller måske på værkstedet? Der findes mange myter om ildebrand og brandsikkerhed i hjemmet. Vi har samlet to gode håndfulde fra brandmyndigheder, fagfolk og statistikker.

Alarmer, der redder dit liv

Der findes grundlæggende set to typer røgalarmer: ioniske og optiske.

Ioniske alarmer måler efter røg og er bedst til at registrere åbne brande med flammer og usynlig røg. De optiske “ser” synlig røg, og derfor er de den bedste type alarm til at opdage ulmende brande.

Du kan se på deres indpakninger, hvilken type de er, og forsikringsselskaberne anbefaler faktisk den optiske type - som i øvrigt også er den billigste.

Derudover kan man få røgalarmer, der er serieforbundne med radiosignaler, så alle alarmerne går i gang, hvis en af dem registrerer røg. Det kan klart anbefales i større huse og etageejendomme, hvor det kan være svært at høre de alarmer, der er placeret længst væk i huset.

De billigste røgalarmer fås fra 50 kroner.

CO-alarm Kulilte (ikke at forveksle med kuldioxid - CO2) udvikles ved ufuldstændig forbrænding som fra ulmende brande eller grillkul. CO kan slå ihjel i meget små koncentrationer, helt ned til 6 procent. Har du et gasfyr, hvor fx fugle kan bygge rede i aftræksskorstenen, så bør du opsætte en CO-alarm i nærheden.

5 effektive våben mod flammerne

Brandslukker

En brandslukker er dit bedste våben mod ild. Du kan se, hvilke brande den er velegnet til, ved hjælp af bogstaverne: A er faste stoffer, B er væsker, og C er gasarter. En pulverslukker kan klare ABC, men ikke elbran-de (E). Her skal du bruge en CO2-slukker. En brandslukker koster fra 300 kroner.

Brandtæppe

Brandtæppet er smart at have i køkkenet, hvor det hurtigt kan kvæle en væskebrand, fx brændende olie. Det kan et grydelåg også, men brandtæppet yder bedre beskyttelse til dig. Brandtæpper fås fra omkring 100 kroner.

Branddør

Branddøre forhindrer en brand i at udvikle sig mellem forskellige lokaler. Bor du i lejlighed og skal have ny hoveddør, er det faktisk et lovkrav, at det skal være en branddør. Branddøre har en såkaldt BD-klassificering efterfulgt af et tal. BD står for branddrøjhed, og tallet, hvor mange minutter døren kan modstå ild.

Brandstige

Bor du i hus med flere etager, er det værd at overveje en brandstige, så du kan komme ud og ned uden at skulle igennem huset. Du kan fastmontere en stige under et soveværelsesvindue. Men hvis du synes, det er for dyrt eller skæmmende for huset, kan du også købe en smart reb- eller foldestige beregnet til formålet. En brandstige, som denne her, koster omkring 800 kroner.

Brandhæmmende imprægnering

Du kan få en sprayflaske med imprægnerings-væske, der kan hæmme ildudviklingen med op til 90 procent. Den går af i vask, men kan med fordel benyttes til telte, juledekorationer, møbler og andet, der er særligt udsat i perioder. Sprayen koster 225 kroner.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Brandsikring