Du kan gøre meget for at undgå besøg af indbrudstyve i juledagene.

Juleglæden blegner hos dem, der om aftenen eller dagen efter kommer hjem og opdager, at der har været ubudne gæster, men der er ingen grund til, at du skal være blandt de uheldige, der oplever indbrud i dit hjem. For der er en stribe ting, du kan gøre for at gøre indbrudstyven usikker. Også selv om du ikke kan nå at sikre dit hus med bedre låse og effektive beslag (det kan du til gengæld overveje at bruge lidt af juleferien på).

Gør tyven usikker

Hvis tyven tror, at du er hjemme, eller at du måske er hjemme, er der gode chancer for, at han vælger at begå indbrud i et andet hus i stedet. Derfor skal din strategi være at skabe mest mulig usikkerhed:

  1. Sæt tænd/slukure på lys rundt omkring i huset. Det er ikke nok, at der lyser en enkelt pære i entreen. De fleste tyve kan godt regne ud, at du næppe holder juletræsfest her. Vælg flere lamper, på alle etager og gerne med et mønster, der ligner det, du ville bruge, hvis du var hjemme.
  2. Hav lys udendørs. Enten med bevægelsessensorer eller blot konstant, så tyven ikke kan komme uset hen til huset.
  3. Rod en smule i huset. Hvis tyven kigger ind ad vinduerne, må det gerne se ud som om, du lige er oppe på førstesalen eller måske blot er et smut inde hos naboen: en avis på bordet, opvask i køkkenet, sko smidt i entreen.
  4. Træk for i soveværelset. En tyv om natten kan nemt regne ud, at du ikke ligger og sover, hvis din seng er tom.
  5. Allier dig med naboen Er naboerne hjemme, så bed dem om at gå en tur omkring dit hus i løbet af aftenen. Måske skal de alligevel lufte hunden eller blot trække frisk luft.
  6. Nabohjælp. Lad eventuelt en nabo parkere en bil i din indkørsel.
  7. Lys indenfor. En intelligent stikdåse kan stoppe tyven!

REDAKTIONEN ANBEFALER: Hvordan undgår du indbrud i hjemmet

Og husk så det vigtigste, hvis du vil undgå indbrud i dit kvarter: vær åben og venlig, hils på alle, du møder i kvarteret. En indbrudstyv, du har set i øjnene og kan genkende, vil ofte fortrække til et andet kvarter.