Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Emhætte uden støj

Print Gem artikel

Det er hyggeligt at stå i køkkenet og lave mad, mens gæsterne sipper til et glas rødvin og kigger beundrende på kokken. Men hvis emhætten hænger i vejen og larmer værre end en støvsuger, falder hyggen til jorden med et brag.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
10.000 kroner
Med emfanget monteret i loftet får du endnu mere arbejdsplads samt lys og luft over kogepladerne.

Med emfanget monteret i loftet får du endnu mere arbejdsplads samt lys og luft over kogepladerne.

Intro

Fjern den store, klodsede og larmende emhætte, der hænger ned og blokerer for en kubikmeter luft i køkkenet, og montér en loftsmodel i stedet.

Hvis du er rigtig smart, køber du en med såkaldt ekstern motor. Den eksterne motor kan nemlig monteres oppe på loftet, langt væk fra selve emhætten, og på den måde slipper du af med det meste af støjen.

Sæt støjsenderen på loftet

En loftsmonteret emhætte fungerer i store træk ligesom de almindelige typer ved at suge røg og damp ud af køkkenet og ud af et aftræk, eventuelt i væggen eller på taget. Men da man ikke umiddelbart kan nå dem fra gulvet, skal de betjenes med fjernbetjening.

De er også en smule mindre effektive, når der skal suges oliebaseret stegeos, for på den længere vej nede fra stegepanden og op til emfanget i loftet når de bittesmå oliepartikler at blive så afkølede, at de kondenserer, klumper sammen og falder ned igen.

Fordelen ved at vælge et emfang med ekstern motor er så, at den larmende motor frit kan placeres et eller andet sted på vejen mellem emfanget og aftrækket – og altså langt væk fra hyggen i køkkenet.

Hvis du derudover også sørger for at forbinde de tre dele (emfang, motor og aftræk) med spirorør, er du sikker på et effektivt sug.

Spirorørene er lavet af tynd aluplade, og i modsætning til bløde fleksslanger holder de formen, når der dannes undertryk i dem. Derfor bliver suget stærkere.

Vejledning

Forbered monteringen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Der er naturligvis forskel på, hvordan man monterer de forskellige loftsemfang, der findes, og derfor er det vigtigt, at du følger producentens anvisninger til punkt og prikke. Men der er alligevel flere sammenfaldende opgaver.

I første omgang skal det gamle emfang pilles ned, du skal skære hul i loftet, og så skal spirorørene tilpasses længden og bøjningerne mellem emfang, motor og aftræk. God arbejdslyst!

1

Dæk kogepladen grundigt af, inden du går i gang. Så sikrer du, at den ikke får skader, hvis du taber et par skruer, et loftsbræt eller din skruemaskine, når du arbejder lige over den. Brug eventuelt et stykke pap fra en papkasse eller endnu bedre et stykke plade, hvis du har det liggende.

2

På loftet fjernes isoleringen lige over den gamle emhætte, så du kan komme til at arbejde.

3

Den gamle motor pilles forsigtigt op og fjernes, når strømmen er taget fra. Er elinstallationen lukket, altså ikke forbundet med en almindelig stikkontakt, er det din elektriker, der skal afmontere den.

4

Markér kogepladens midte i loftet med en lodsnor.

5

Bor hul i loftet med et bor, der er langt nok til at bore gennem etageadskillelsen. Gå derefter op på loftet, og tjek, at emfanget kan være mellem loftsbjælkerne. Ellers må du have en tømrer til at lave en udveksling.

6

Sav ud til hullet med en stiksav, når du har markeret hulstørrelsen til emfanget. Et godt tip til at få retningen på kogeplade og em-fang identisk er ved at lave et lodmål med lodsnoren i hvert af kogepladens hjørner.

Gør emfanget klar

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Afhængigt af din loftskonstruktion findes der flere forskellige metoder til at fastgøre emfanget. Det kan enten skrues direkte op i forskallingen, hænges på plads i stålwirer eller skrues op i et par solide planker, som du lægger på tværs af loftsbjælkerne, som vi viser her.

De fleste producenter er også leveringsdygtige i forskellige rammeløsninger, du kan gøre brug af, hvis du får brug for at sænke emfanget en smule for at få det hele til at gå op.

1

Dette emfang monteres på to planker, der ligger på tværs mellem loftsbjælkerne. Det er vigtigt, at de to planker kan nå hele vejen hen over loftsbjælkerne.

2

Skru emfanget fast i loftshullet og de to bæreplanker. Herefter samles emfanget, inden du monterer rør og motor.

Lav rørføringen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når emfanget er monteret, gælder det rørføringen på loftet. Spirorør eller spiralrør, som de også hedder, kan købes i de fleste byggemarkeder og på internettet, og når du har målt op mellem emfang, motor og aftræk, gælder det bare om at bestille hjem.

Du kan både få lige rør og 90-gradersbøjninger. Sørg for at købe rør, der i dimensionerne passer med emfanget og motoren. Husk også at købe samlemuffer og spærholdere.

1

Spirorør skæres nemmest over med en vinkelsliber. Brug så tynd en metalklinge, som du kan skaffe.

2

Samlemufferne skubbes ind, hvor to rør eller bøjninger mødes.

3

Skru tre selvskærende skruer gennem rør og samlemuffer (i toppen og i begge sider). Så er du sikker på, at alle delene holdes sikkert på plads.

4

Montér holdere oven på spærene, som rørene senere kan monteres i. Når rørene er lagt ned i, giver du dem en selvskærende skrue gennem hver side af holderne.

5

Isolér rørene med lamelmåtter (alube klædte rockwooltæpper). Så undgår du kondens, som drypper ned gennem emfan- get. Til sidst skal du montere og forbinde motoren efter producentens anvisninger.

Tidsforbrug

2 dage.

Pris

Fra ca. 10.000 kr. for det billigste emfang med ekstern motor og spirorør med spærholdere, skruer og samlemuffer.

Sværhedsgrad

At bore hul i loftet og trække spirorør er en velvoksen gør det selv-opgave, men vi viser dig, hvordan du gør.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Emhætte uden støj
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage