Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fræs ud til samlebeslag

Print Gem artikel

Inden du skærer ud til samlebeslagene, skal du være helt sikker på, hvor de skal sidde. De mål har håndværkeren afsat, da han lagde pladen op.

Sæt dem ca. 10 cm inde fra hver side, og husk at afmærke på både bordplade og underskabets overplade. Fra afmærkningen vinkles og streges der op, hvor centrum af beslaget skal sidde.

Med et såkaldt forstnerbor med samme diameter som beslaget – i dette tilfælde 35 mm – borer man ned i bordpladens underside. Dette beslag skal ligge i en dybde på 15 mm, og håndværkeren kontrollerer hele tiden, at han borer dybt nok – og ikke for dybt.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du et forstnerbor

Beslaget skal ligge helt plant med bordpladen eller en anelse under. Beslagstangen er 16 cm lang og skal gå halvt ind i hver bordplade, altså 8 cm i den ene og 8 cm i den anden.

Nu skal der fræses ud til beslagstangen. Til det arbejde benyttes der en overfræser. Har du ikke en, kan den lejes i fx et byggemarked. Fræsejernets diameter skal være lidt større end beslagstangens diameter, som er 6 mm.

Indstil derefter fræsejernets dybde, så det er næsten lige så dybt som modtagebeslaget. Fræs nu langs opstregningen. Læg beslaget på plads, og kontroller, om det passer.

Fræs herefter det andet spor på præcis samme måde. Nu skal der fræses ud til de såkaldte fisk, der skal stabilisere de to køkkenbordplader, så de ikke forskyder sig op og ned i forhold til hinanden. Fiskene er 2,2 cm brede på midten og skal halvt ind i hver plade.

Det betyder, at fræsejernet skal indstilles på lidt over 1,1 cm, da fiskene jo skal ind i begge bordplader. Håndværkeren placerer tre fisk med nogenlunde samme afstand og fræser ud til dem med en notfræser.

Den er det dog de færreste, der har stående på hylden, men notfræseren kan lejes i byggemarkeder. Har du allerede en overfræser, kan den benyttes sammen med et notjern. Det gør ikke noget, at fræsningen bliver lidt længere end fiskene.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i overfræseren på 5 minutter

Inden pladen lægges på plads, er det en god idé at smøre endestykkerne med olie, så de ikke er så modtagelige for fugt. Nu kan den første plade lægges på plads. Men den skal ikke gøres fast, før den anden bordplade i vinkelkøkkenet er skåret til på samme måde.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Fræs ud til samlebeslag
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage