Her vil vi lave et skærebræt med støttekant, så det ligger godt fast på køkkenbordet. Det udsavede stykke plade er lidt skævt, så håndværkeren starter med at måle op og skære til, så pladen bliver helt rektangulær. Når pladen er skåret til, skal der skæres en strimmel af på 10 cm, som skal bruges som det vinkelrette støttebræt.

Skærebrættet spændes nu godt fast på arbejdsbordet. Nu skal skærebræt og støtte samles med en skjult samling. Her har vi valgt at lave en samling med tre dyvler.

Den første dyvel skal sidde 5 cm inde, den næste midt i, og den sidste 5 cm fra den anden kant.Dyvlerne skal sidde midt i den 30 mm tykke plade, så derfor måles der 1,5 cm ind på hver af de tre streger. Der, hvor de to streger krydser, skal dyvlens centrum være.

Dyvlerne har en diameter på 8 mm og en længde på 30 mm. De skal halvt ned i selve skærebrættet og halvt ind støttebrættet. Derfor er borestoppet sat til 16 mm, altså en millimeter mere end det halve.

Han bruger et 8 mm bor, der svarer til dyvlernes diameter. Det sikrer, at dyvlerne bider sig godt fast. For at være sikker på at bore helt lodret bruger han en borestøtte. I hvert af de tre huller placerer han en såkaldt markeringsnål. Derefter placerer han støttebrættet præcist ovenpå, og slår let på det.

Der er lagt et stykke træ oven på pladen for ikke at lave mærker med hammeren. Nu er det tydeligt at se, hvor hullerne til dyvlerne skal placeres i det andet stykke.

Også her bruger han borestøtten for at sikre sig, at han borer helt lodret.Der skal trælim i hullerne, men kun ned langs kanten – hullerne skal ikke fyldes op med trælim, så sprøjter limen bare op, når du banker dyvlerne i. Dyvlerne skal også have lidt lim.

Dyvlerne skubbes helt ned og får alle et par ekstra slag med hammeren, så de er helt i bund.Inden pladerne til slut samles, kontrollerer håndværkeren lige, at de passer sammen.

Det gør de, og han kan nu smøre godt med lim på selve skærebrættet og på toppen af dyvlerne. Skærebræt og støtteliste klemmes godt fast i høvlebænken. Har du ikke sådan en, kan du lige så vel bruge et par skruetvinger. Tør limen grundigt af, og vent en times tid, til limen er tør.

Når først limen er tør, skal den som her fjernes med en skarp hobbykniv. Med en excentersliber og et stykke korn 80 papir sliber håndværkeren samlingen.

Herefter skiftes der til et finere stykke sandpapir med korn 180. De steder, hvor du ikke kan komme til med excentersliberen, må du slibe i hånden. Inden pladen er færdig, skal den have en ordentlig gang olie, så den bliver modstandsdygtig over for vand og kødsaft. Der skal smøres olie på begge sider af brættet.

Og behandlingen skal gentages, indtil skærebrættet ikke suger mere olie. Lad så olien trække ca. 15 minutter, og tør det overskydende af med en ren bomuldsklud, inden olien størkner.

Tørrer man ikke den overskydende olie af, inden den er tør, får træet nemt nogle kedelige pletter, som har meget svært ved at tørre, og som er næsten umulige at få væk. Brættet er nu færdigt, og med den smarte kant undgår du, at brættet glider rundt på køkkenbordpladen, når du bruger det.