Den nye bordplade skal desuden gøres en smule smallere, fordi det ellers er for besværligt at åbne skufferne. Der skal skæres 2,5 centimeter af i hele pladens længde. For at lave alle opstregninger på én gang markerer håndværkeren samtidig, hvor de to samlebeslag, der skal holde de to plader sammen, skal sidde.

Han måler 10 cm ind fra den ene side. Og ligeledes 10 cm ind fra den anden side. Han markerer målene på både den nye køkkenbordplade og på køkkenelementets overside.

Markeringerne på køkkenelementets overside sikrer, at han kan se målene og overføre dem, når den anden køkkenbordplade skal monteres i vinkel på den første. Nu skal der måles præcist op til udskæringen af den nye kogeplade.

Der er ganske stor forskel på størrelsen af kogeplader, men der følger altid en skabelon eller et nøjagtigt mål med. Og det er vigtigt at holde disse mål, da det ofte er en forholdsvis smal kant, der skal holde kogepladen fast på køkkenbordpladen.

Inden håndværkeren måler op og skærer ud til kogepladen, vil han først save pladen til i bredden. Så sikrer han sig, at han ikke får fejlplaceret dybden på udskæringen til kogepladen. Han markerer de 2,5 centimeter tre steder langs pladekanten, så han er sikker på at skære helt lige.

Med en føringsskinne er det ikke nødvendigt at strege op. Det gælder bare om at holde skinnen på plads, så den flugter med de tre mærker. Skinnen hjælper ham samtidig til at holde dyksaven på ret kurs.

Når der skal skæres så langt som her, er det nærmest umuligt at få et godt resultat med en håndsav, så har du ikke en dyksav eller en rundsav, er det en god idé enten at få pladen skåret i byggemarkedet eller leje en dyksav. Når man skærer med en dyksav på denne måde, er det vigtigt med et godt underlag.

Brug en lægte til at støtte med, og placer den, så den del af savklingen, der går gennem bordpladen, skærer ned i lægten. Det giver en god støtte til både bordplade og sav. Vi har valgt at placere kogepladen midt på køkkenbordpladen.

På den måde opnår vi også lidt mere end de 5 centimeters afstand til bagvæggen, som anbefales af de fleste kogepladeproducenter.

Derefter følger håndværkeren præcist de mål, som producenten har oplyst, og bruger konstant vinklen, så han er sikker på, at opstregningen bliver helt lige og holder samme afstand til bordkanten både for og bag. Der bores et 10 mm hul i det ene hjørne af opstregningen.

Hullet skal bores, så det holder sig lige inden for stregerne i hjørnet. Der bores et hul mere diagonalt over for det første hul. Hullerne er så store, at stiksavsklingen uden besvær kan komme ned i dem, og håndværkeren kan starte udsavningen.

Du behøver ikke at bore et hul i alle fire hjørner, da du kan save to sider ud fra hvert hul. På den måde undgår du de besværlige snit, hvor du skal dreje klingen i hjørnerne.

Støt pladen med et par lægter, så stiksavsklingen ikke går ned i bordet. Og følg opstregningen nøje. Det udskårne stykke bordplade kan du fx bruge til et skærebræt. Slib graterne af, så udskæringen er helt ren. På den måde er du sikker på, at kogepladen kommer til at ligge helt tæt til bordpladen.

Der er ikke så meget hokuspokus ved at montere kogepladen. Der skal hverken bruges silikone eller gummilister, da der skal kunne komme luft indunder. Kogepladen skal ikke gøres fast. Den er monteret med klemmer, der automatisk låser den fast til bordpladen, når den lægges ned i udskæringen.