Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nemme svalehalesamlinger

Print Gem artikel

Svalehalesamlinger er vel nok den smukkeste træsamling, der findes. Men svalehalesamlinger er også noget af det sværeste og mest tidskrævende at lave.

Heldigvis findes der forskellige svalehalesæt med skabeloner, der letter arbejdet gevaldigt. Dette sæt består af en skabelon, der både kan lave lange og korte svalehaler.

Desuden medfølger skruetvinger til fastgørelse af skabelonen, fræsejern, styr og sål m.m. Du skal bruge en overfræser. Men ikke med den sål, der normalt sidder på maskinen.

Den skal tages af og udskiftes med den sål, der følger med sættet. Inden sålen monteres, skal det medfølgende styr placeres i fræseren. Dette styr sørger for, at sålen kommer til at sidde lige i midten.

De mange huller i sålen og de medfølgende forskellige skruer gør, at sålen kan monteres på stort set alle typer overfræsere. Når sålen er på plads, skal styret tages af igen. Det medfølgende fræsejern skal monteres og indstilles i den ønskede dybde.

Håndværkeren har valgt at fræse svalehalesamlingerne i to stykker 16 mm spånplade. Fræsejernet indstilles, så det fræser ca. 2/3 ned i pladerne.

I dette tilfælde altså ca. 10 mm. Med en træplade fastspændt på høvlebænken får han et godt underlag til udfræsningen. Derefter lægger han den vandrette plade på plads og så den lodrette.

LÆS OGSÅ: Fræsejern til overfræser

Pladerne skal ligge helt præcist, og det vandrette bræt skal flugte med kanten på det lodrette bræt. Skabelonen har en smal og en bred udskæring.

Her vælger vi at bruge den brede udskæring, som samtidig har de korteste svalehaler. Om du vælger de ene eller andet, er udelukkende et spørgsmål om smag. Skabelonen skal spændes godt fast til emnet med de medfølgende skruetvinger.

Overfræseren startes, og der køres jævnt i skabelonen fra den ene side til den anden og op i alle mellemrummene.

Du skal huske at køre tilbage igen, da det giver det fineste resultat. Det smarte ved at bruge skabeloner som disse er, at du får skåret svalehaler i begge plader på en gang, og at de derfor passer nøjagtigt sammen.

Det er straks sværere, hvis du skulle lave samlingerne med sav og stemmejern på en plade ad gangen.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Nemme svalehalesamlinger
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage