På toppen af det gamle underskab streges der op, hvor pladen og udskæringer til samlebeslag skal sidde. Den første plade fjernes igen, og der måles og streges op til den næste. Brug vinkel, og kontrollerer målet et par gange. Håndværkeren overfører også målene til fastgørelsesbeslagene.

For at kunne montere beslagene skal der saves fire huller øverst i de gamle skabe. Med en 56 mm hulsav bores de fire huller ud. Størrelsen på disse huller er ikke så vigtig.

De skal bare være lidt større end de huller, der blev lavet i selve bordpladen, ellers kan man ikke komme ordentlig til, når beslagene skal spændes. På dette stykke skal bordpladen tilpasses vinduet, så det nye køkkenbord dækker indhakket i vindueskarmen.

Når du har taget alle målene, så lav en skitse med alle målene på, som du kan tage med udenfor, hvor pladen skæres til. På den måde er du sikker på en fuldstændig korrekt udskæring.

Håndværkeren skærer først pladen til i længden. Her benytter han en dyksav med en føringsskinne, der giver et både rent og lige snit. Han kunne også bruge en rundsav. Har du hverken en dyksav eller en rundsav, kan du bruge en ny skarp håndsav.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af rundsave

Og husk, at bordpladen skal skæres, så der er en halv centimeters luft ind til væggen. Så har pladen nemlig mulighed for at udvide sig. Denne revne mod væggen dækkes senere af en afslutningeliste.

Når alt skærearbejdet er overstået, bæres bordpladen ind og lægges på plads. Pladen justeres, og som det ses, passer den fint, og der er en halv centimeter luft til væggen. Udskæringen til vindueskarmen skæres også ud med dyksaven.

Fej og støvsug grundigt, inden du lægger den nye plade på plads. Desværre er der en smule dørpanel i vejen. Men det skærer håndværkeren nemt af med en multicutter.

Pladen lægges på plads igen, men skal endnu ikke gøres fast. Når den ligger korrekt, skal markeringerne fra beslagene overføres til pladen. Desuden skal der måles op til vask. Vasken skal sidde midt for det dobbelte underskab, og det markeres på undersiden af pladen.

Håndværkeren måler 8 cm ind fra forkanten af bordpladen. Vasken lægges på plads, så kanten ligger præcist på opstregningen. Målet kontrolleres endnu en gang.

Og vaskens omkreds tegnes op på pladen. Brug altid en tømrerblyant, når du tegner. Den er god at holde på, dens streg er tydelig, den ridser ikke materialet, og det er altid muligt at viske stregen ud igen.

Nu er det jo vigtigt, at vasken ikke falder igennem hullet, som man har set på så mange vittighedstegninger. Derfor måler håndværkeren to cm ind fra stregen. Vasken har en bærekant på 1,8 cm, så derfor måler håndværkeren 2 cm ind.

De 0,2 mm i difference gør, at han er sikker på, at vasken passer ned i hullet, selv om han skulle save en anelse forkert. Han markerer de 2 cm præcist og hele vejen rundt.

Til sidst forbinder han alle punkterne, så der er en hel streg at save efter. Med en stiksavsklinge med en såkaldt dyktand kan håndværkeren skære i bordpladen uden først at bore et hul til stiksavsklingen.

Stiksaven skal blot holdes i en stejl vinkel, så går den lige igennem pladen, og savningen kan fortsætte på normal vis.

Brug en slank stiksavsklinge, så er det meget lettere at komme blødt rundt i svingene. Lad bordpladen ligge på et par lægter, der er højere end stiksavsklingens frigang. Det giver god støtte, og du risikerer ikke at save ned i arbejdsbordet.

Det udsavede stykke kan du bruge som skærebræt. Slib kanten ren med et stykke groft sandpapir, så der ikke er nogen grater, der generer, nås vasken skal lægges på plads.Med et forstnerbor fræses hullerne ud til de to samlebeslag på samme måde, som vi gjorde det på den anden bordplade.