Video
Let
Svær

SÅDAN GØR DU:

1. En rektangulær fordybning stemmes ud i bordpladen

så de gamle rørhuller er helt omfattet af hullet. Den lange side følger stavene i bordet. Er hullerne bredere, skæres to huller med lidt forskudte ender, så stavmønsteret bevares.

2. Hullet stemmes ud, så det er cirka 7 mm dybt

Pas især på, at træet ikke flækker i kanten. Bunden kan du stikke fladt af, dvs. skære rent, uden at bruge hammer. TIPS: Hug først hullet 1 mm kortere i begge ender, og ret længden af til sidst.

3. Lappen skæres

ud af et stykke træ, der ligner mest muligt. Ideelt er det at finde en rest af pladen fra dengang, vasken blev skåret ud, men da stavene varierer lidt i kuløren, er lidt forskel ikke et problem. Gør lappen en lille millimeter tykkere end hullet.

4. Lappen limes fast med snedkereller PU-lim

Da det er en bordplade i køkkenet, er det bedst at vælge en udgave til udebrug, så den kan klare lidt vand uden problemer. Limen fordeles jævnt.

5. Lappen lægges i og sættes under pres

Det er ikke altid muligt at komme til at spænde lappen – som en snedker kalder en lus – fast med en limtvinge, men så må du improvisere. Her spænder vi op mod loftet med en pind og to kiler. Det fungerer fint.

6. Lappen slibes i plan med bordet, når limen er hærdet

Vil du gøre reparationen helt usynlig, sliber du så hele pladen med slibepapir korn 180 og giver den en træolie. Olien slibes ind i træet, og efter 20 minutter poleres med tørre klude.

Usynlig reparation af køkkenbordets træplade med lus

Med stemmejern og et stykke erstatningstræ kan du lukke huller i træbordpladen, så reparationen slet ikke kan ses. Du skal blot sørge for, at de lange kanter følger samlingen mellem to stave.