Usynlig lap i køkkenbordspladen

Stavlimede bordplader af træ er usædvanligt nemme at reparere for små og store skavanker – og lader du din reparation følge samlingerne i pladen, bliver det ikke til at se, at der tidligere gik rør tværs gennem bordet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
0 kroner

Intro

Med stemmejern og et stykke erstatningstræ kan du lukke huller i træbordpladen, så reparationen slet ikke kan ses. Du skal blot sørge for, at de lange kanter følger samlingen mellem to stave.

PROBLEM:
To vandrør er lagt ind i væggen, og kun hullerne i bordpladen er tilbage

LØSNING:
En firkantet lap af træ lægges ned i bordet, så den ligger ligesom pladens stave.

Tidsforbrug

En lille time plus tid til at slibe hele bordet og give det olie

Pris

Gratis, medmindre du skal købe lidt træ, lim eller olie.

Sværhedsgrad

Dejlig enkel lille opgave

Vejledning

1

En rektangulær fordybning stemmes ud i bordpladen, så de gamle rørhuller er helt omfattet af hullet. Den lange side følger stavene i bordet. Er hullerne bredere, skæres to huller med lidt forskudte ender, så stavmønsteret bevares.

2

Hullet stemmes ud, så det er cirka 7 mm dybt. Pas især på, at træet ikke flækker i kanten. Bunden kan du stikke fladt af, dvs. skære rent, uden at bruge hammer.

TIPS: Hug først hullet 1 mm kortere i begge ender, og ret længden af til sidst.

3

Lappen skæres ud af et stykke træ, der ligner mest muligt. Ideelt er det at finde en rest af pladen fra dengang, vasken blev skåret ud, men da stavene varierer lidt i kuløren, er lidt forskel ikke et problem. Gør lappen en lille millimeter tykkere end hullet.

4

Lappen limes fast med snedker-eller PU-lim. Da det er en bordplade i køkkenet, er det bedst at vælge en udgave til udebrug, så den kan klare lidt vand uden problemer. Limen fordeles jævnt.

5

Lappen lægges i og sættes under pres. Det er ikke altid muligt at komme til at spænde lappen - som en snedker kalder en lus - fast med en limtvinge, men så må du improvisere. Her spænder vi op mod loftet med en pind og to kiler. Det fungerer fint.

6

Lappen slibes i plan med bordet, når limen er hærdet. Vil du gøre reparationen helt usynlig, sliber du så hele pladen med slibepapir korn 180 og giver den en træolie. Olien slibes ind i træet, og efter 20 minutter poleres med tørre klude.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bordplader