Byggevejledning
Let
Svær
_**Efter.**_ Det nye gulv gør virkelig en forskel. Det giver rummet et helt andet helstøbt indtryk og er samtidig også meget nemmere at renholde.

Efter. Det nye gulv gør virkelig en forskel. Det giver rummet et helt andet helstøbt indtryk og er samtidig også meget nemmere at renholde.

Et flot gulv er virkelig noget, som kan rykke ved indtrykket af en bolig, og derfor kan betydningen af gulvenes stand nærmest ikke overvurderes. Ofte vil en afhøvling gøre underværker, men hvis gulvet er gammelt og har været høvlet af flere gange, kan det være på tide, at du tænker i nye baner.

Du kan selvfølgelig brække gulvbrædderne op og lægge nye oven på de gamle bjælker eller strøer, men det kan være noget af et arbejde – især hvis det, som her, drejer sig om et køkken, hvor det i så fald også ville være nødvendigt at fjerne alle køkkenskabene.

Redaktionen anbefaler: De 8 bedste gulve til køkkenet

Svømmende gulve

I den slags situationer kommer de såkaldte “svømmende gulve” til deres ret – for de lægges oven på det eksisterende gulv. Og på den måde slipper du også for det hårde nedbrydningsarbejde, svineriet og bortskafning af det gamle gulv.

Begrebet “svømmende” betyder, at gulvet skal kunne arbejde – altså give sig nogle millimeter efter temperatur og fugtighed. Derfor er et svømmende gulv ikke fastgjort nogen steder til underlaget, men ligger helt løst ovenpå. Der skal holdes en afstand indtil vægge og sokler på ca. 1-1,5 cm, som så dækkes med en liste, når gulvet er lagt.

Før du lægger gulvet

Det går hurtigt at lægge gulvet, når du først er i gang – en dags tid for dette gulv, der er ca. 22 m2. Der kan dog være forberedelser, der forlænger processen lidt. Gulvet skal være nogenlunde jævnt. Hvis det falder eller stiger mere end 3 mm pr. meter, skal der spartles ud, og spartelmassen skal selvsagt have tid til at tørre.

Download hele artiklen og se hvordan du gør.

_**Før.**_ Det gamle køkkengulv er nedslidt og trist at se på.

Før. Det gamle køkkengulv er nedslidt og trist at se på.