Sådan laver du et fugtsikkert køkkengulv

Det er super enkelt at opdatere et gammelt køkkengulv med et lækkert og fugttæt vinyl-klikgulv, og det tager kun en weekend at gøre selv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
240 kr./m2
Sådan laver du et fugtsikkert køkkengulv

Køkkenet ser friskt og lækkert ud med et nyt laminatgulv i vinyl lagt oven på de gamle klinker.

Intro

Hvis gulvet i køkkenet er gammelt, og det skal skiftes eller dækkes til med noget andet, så er det super nemt at lægge et slidstærkt, vandtæt vinylgulv oven på det gamle.

Vinylgulv er praktisk af flere årsager. Materialet er for det første meget slidstærkt og vandafvisende, og så er vinyl meget rengøringsvenligt. Desuden findes vinyl i mange forskellige design, der efterhånden ligner sten eller træ nok til, at du gider lægge det på gulvet.

Her kan du se, hvordan vi lægger et flydende gulv i et køkken, som er født med klinkegulv og en klinkebort istedet for fodlister. Vi viser dig, hvordan du forbereder udlægningen med et fugtfast undergulv og hvordan du lægger vinyl-klikgulvet. Vi vælger at bevare klikeborten, men vi viser dig, hvad du kan gøre i stedet, hvis du ikke er til fliser.

Vinyl som køkkengulv

Vi har valgt at lægge et vinylgulv af flere årsager. Materialet er for det første meget slidstærkt og vandafvisende. Gulvet er med kliksystem og nemt at lægge, og så er vinyl meget rengøringsvenligt.

Desuden findes vinyl i mange forskellige design, der efterhånden ligner sten eller træ overbevisende nok til, at du gider lægge det på gulvet.

Europæisk vinyl

Vinylgulve er lavet af blødgjort PVC. Det betyder, at du bør sikre dig, at det gulv, du køber, er produceret inden for EU, hvor du kan være sikker på, at der ikke er brugt skadelige blødgøringsstoffer i produktionen.

Vejledning

01
Forbered arbejdet 2 Trin

Før du kan begynde at lægge gulvet, skal du forberede arbejdet. Først skal vinylgulvet ind og vænne sig til temperatur og klima i huset. Derefter skal du tage sokkellisterne af bunden af køkkenskabene, så der er plads til at lægge gulvet ind under køkkenelementerne.

Vinylgulvet skal lægges på et vandtæt undergulv af foliebetrukket skum. Undergulvet sikrer både, at vinylpladerne ligger på et jævnt underlag, og at støjniveauet fra gulvet holdes nede.

1

Tag vinylbrædderne ind som det første. Brædderne skal have tid til at vænne sig til klimaet i køkkenet, før det lægges ud. Brædderne skal ligge 48 timer.

2

Fjern sokkellisterne fra køkkenskabene. Hvis det kan lade sig gøre, så fjern de lister, der dækker køkkenskabenes ben i sokkelhøjde, så gulvet kan afsluttes skjult under møblerne.

02
Rul undergulvet ud 2 Trin

1

Rul undergulvet ud. Sørg for, at undergulvet ligger fladt uden folder. Undergulvet udjævner helt små lunker (2 mm) i i flisegulvet - fordybninger på over 2 mm skal udbedres på forhånd med andre midler.

2

Skær undergulvet til langs kanterne. Det er vigtigt, at undergulvet slutter tæt ind til væggen, så vær forsigtig, når du skærer. Brug vandtæt alufolietape til at samle banerne af undergulv og hæfte dem til kanten.

03
Skær vinylpladerne til, og læg dem ud 15 Trin

Vinylbrædderne skal måles op, skæres til og lægges ud. Hvis vinylet er præget med mønster (her sten), skal du tage højde for, at vinylbrædderne skal skæres nogenlunde ens, så de ligger i et flot mønster.

Brædderne klikkes sammen og lægges ind under de aftagelige sokkellister, som sidder på køkkenmøblernes ben.

Endelig fuges der, hvor væggen møder gulvet. Og så er gulvet klar til at blive taget i brug.

1

Begynd at lægge gulvet ud. Du skal lægge gulvet fra venstre mod højre. Gulvet skal så vidt muligt lægges på langs af rummet og lysindfaldet. Læg gulvet med feren ind mod væggen, så de næste baner kan klikkes i.

2

Gør plads nu, så du kan fuge senere. Der skal være 2-3 mm fri plads til en elastisk fuge, så gulvet kan arbejde, når det er lagt. Hav kiler klar, som du lægger langs kanten for at sikre, at der er plads.

3

Mål gulvet på tværs. Hvor mange gange går vinylets bredde op i gulvets bredde? Hvis den sidste række brædder er smallere end 10 cm, så skal du også dele række ét på langs - første og sidste række laves ens.

4

Aftegn gerigter, radiatorrør m.m. Når du støder på forhindringer, som ikke kan fjernes, skal de i stedet tegnes op på vinylet og skæres fra. Husk at bruge en tømmervinkel og en skarp blyant. Husk den elastiske fuge.

5

Rids omkredsen af det, der skal fjernes. Brug en skarp hobbykniv til at skære for, og rids tydeligt langs kanten af det, du har tegnet op.

6

Knæk vinylstumpen fri med fingrene eller med en tang. Hobbykniven har svækket vinylbrættet nok til, at du kan knække stumpen fri. Tjek, at brudfladerne er nogenlunde rene. Rens efter med kniven, hvis det er nødvendigt.

7

Læg det næste vinylbræt på plads. Hold feren ind mod noten, og drej brættet på plads. Hvis det er svært at få brættet på plads, så start med et enkelt hjørne, og lirk brædderne sammen.

8

Giv samlingerne et fast gok. Når du ved, at samlingerne er lige, slår du dem let ovenfra med en hånd eller en gummihammer.

9

Mål den resterende afstand til væggen. Du er næsten færdig med første bane vinylgulv. Mål afstanden til endevæggen, før du lægger det sidste stykke.

10

Lav en passende stump vinyl. Overfør det mål, du tog, til et vinylbræt, og brug igen din hobbykniv til at ridse stregen op.

11

Vinylbrædderne kan knækkes. Når vinylet er ridset op, kan du nemt knække det stykke, du skal bruge, af ved at lægge ridset på tværs af dit lår eller en kant og trykke på begge sider.

12

Start den næste bane. Hvis den overskydende stump vinyl er mellem 40 og 90 cm, så brug den til at starte næste række. Brædderne skal ligge i forbandt med min. 30 cm mellem samlingerne.

13

Herfra er arbejdet blot gentagelser. Men vær opmærksom på, at du ikke laver et grimt mønster, som ødelægger illusionen af et stengulv.

14

Gå samlingerne efter. Når du har lagt gulvet, kan du med fordel gå samlingerne efter med en gummihammer. Hvis der er noget, der ikke sidder, som det skal, så kan det masseres på plads med hammeren.

15

Skær den sidste bane til, og læg den. Den sidste række vinylbrædder “forsvinder” ind under sokkellisterne, der skjuler køkkenelementernes ben. Vinylstykkerne er ca. 15 cm brede, og de er nemme at få på plads, da der er plads under skabene.

Materialer

  • Vinylklikgulv (her Logoclic Element Ocean Bay 4 mm)
  • Fugttæt undergulv (her Logoclic Pro Acoustic+)
  • Damptæt alufolietape

Tidsforbrug

Én dag til et lille køkkengulv.

Pris

Ca. 240 kr. pr. kvadratmeter

Sværhedsgrad

Hvis du husker at tage mål ofte og sikrer, at gulvet ligger lige, så er dette et nemt projekt.

Tips & Tricks

Sokkel eller fodlister

Det gamle klinkegulv er født med en sokkel af klinker, og når gulvet til sidst skal afsluttes langs kanterne, har du flere muligheder.

Du kan selvfølgelig flå klinkerne af soklen og montere fodlister af træ, men du kan også lade klinkerne sidde og bruge dem som sokkellister. Hvis du gør det, skal der blot lægges en fleksibel fuge mellem vinyl og sokkel.

Alternativet er fugttæt og fleksibel sokkeltape, som monteres uden søm og skruer. Sokkeltape produceres ligesom gulvet af Logoclic.

Fleksibel sokkeltape. Logoclic, som har produceret gulvet, vi lægger, laver også en fugttæt sokkellistetape.

Sokkeltapen er selvklæbende. Sokkeltape er altså et godt alternativ i rum med flisebort, fordi du ikke behøver lave huller i klinkerne. Du ruller blot tapebanerne stramt ud.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Køkkengulv