Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan laver man en køkkenlågen

Print Gem artikel

Vil du have en lidt mere spændende køkkenlåge end den gængse flade låge, kan du nemt selv lave en fyldingslåge.

Lågen her skal være 70 cm høj og 50 cm bred, når den er færdig, men håndværkeren øger både bredde og længde med en centimeter, så har han noget at skære af, når lågen til sidst skal passes helt nøjagtigt til. Med støtte af en føringsskinne skærer han lågen til med en dyksav.

Har du ikke en, må du leje en, da det ikke bliver præcist nok hverken med en håndsav eller en stiksav. Det er vigtigt, at føringsskinnen lægges på det emne, der skal bruges.

Hvis man lægger den på det emne, der skal skæres af, vil savklingen fjerne nogle millimeter for meget. Lågen skal have en ramme, så der bliver en fylding i midten. Her har vi valgt en 10 cm bred ramme hele vejen rundt. Også her bruger vi en 10 mm mdf-plade. Vi har savet to stykker, som nu lægges op på lågen.

De skal have samme længde som lågen, det vil sige 71 cm, hvilket markeres på de to stykker. Håndværkeren markerer samtidig indersiden af de to lister, så han kan se, hvor lange de to korte lister skal være. Afstanden måles og overføres til et stykke ramme.

Med kap-geringssaven skæres stykkerne til. Bemærk, at begge stykker skæres på samme tid, så er han sikker på, at begge stykke bliver helt ens.

Når både de korte og lange stykker er skåret til, lægges stykkerne op på lågen for at kontrollere, at det hele passer sammen. Det gør det, så nu slibes de korte stykker på kanten af endestykkerne og de lange slibes på den kant, der vender ind mod midten.

Derved får rammen en pæn, markeret samling i hjørnerne. Rammen skal limes på lågen. Og her benytter vi en almindelig trælim. Lim både langs kanten og inde i midten på hvert enkelt stykke ramme.

Når det første stykke ligger rigtigt, skal det fikseres med et par skruetvinger, indtil limen er hærdet. De andre tre stykker ramme limes og spændes fast på samme måde. Når limen er tør – efter ca en time – skal lågen skæres til, så den får det rigtige slutmål på 70 cm.

Og det er en forholdsvis nem opgave, fordi håndværkeren fra starten har lavet lågen 1 cm for høj og 1 cm for bred.

Han afsætter to mærker 0,5 cm inde i den ene ende af lågen. Ved at lægge føringsskinnen, så den flugter med de to mærker, er han sikker på at opnå en helt lige kant.

Fra denne rene, helt lige kant lægger han nu tømrervinklen på, så han uden besvær kan strege op og skære helt lige også på den anden led. Der skæres på den måde 0,5 cm af på alle fire kanter, hvilket giver det ønskede lågemål på 70 x 50 cm.

Fidusen ved at skære på alle fire kanter er, at du er fuldstændig sikker på, at selv om rammen har forskubbet sig en smule, vil afskæringen sikre, at målet bliver korrekt og kanterne helt lige. Lågen kan nu males i den ønskede farve eller i to farver – en til rammen og en til fyldingen.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Hvordan laver man en køkkenlågen
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage