HUSKELISTE

Design af køkkenet

Et nyt køkken holder gerne længere end den aktuelle mode.Hvis du vælge et klassisk og tidløst design, holder køkkenet også udseendemæssigt i mange år.

Plantegning

Lav en tegning med præcise mål og placering af døre, vand, faldstammer, rør, afløb, radiatorer mv. i dit køkken. Den får du brug for mange gange.

Book elektriker og VVS i god tid.

Når du bygger køkken er mange opgaver afhængige af en VVS'er eller elektrikers mellemkomst, så sørg for at dit køkken får plads i deres kalender i tide.

Soklen er vigtig

Brug god tid på at få køkkenets sokkel i vater.

Ventilation i køkkenet

Både indbygget ovn og køleskab skal have tilstrækkelig ventilation. Sørg for, at luften kan komme ind ved soklen og ud i toppen af køkken skabet.

Højde på køkkenborde

Standard-bordhøjden i et køkken er 90-92 cm. Men det passer ikke til alle. Planlæg dit køkken, så det passer til brugerne. Er der meget stor forskel på jeres højde, kan du overveje køkkenborde i forskellige højder.

Arbejdslys er vigtigt

Dagslys er det bedste arbejdslys i køkkenet, så det skal være, hvor du arbejder mest (typisk ved vasken). Sørg for en god grundbelysning i loftet og masser af arbejdslys over køkkenbordet. Tag elektrikeren med på råd, så du får trukket kablerne.

Bordplader i køkkenet

Når længden på bordpladerne til dit køkken skal regnes ud, skal du huske at regne alle tilsætninger og evt. løse gavle med. Den fejl har kostet mange nye køkkenbordplader i tidens løb.

Udnyt soklen

Sokkelskuffer er en mulighed for mere plads i dit køkken – til alt det, du ikke bruger hver dag.

OBS! Skuffer

Hvis to skuffe-elementer støder op til et indvendigt hjørne, skal kabinetterne rykkes lidt fra hinanden. Afstanden mellem elementerne skal være 3-5 cm, som lukkes med en tilsætning (et stykke malet plade).

Fast sokkel eller løse ben?

Det tager MEGET længere tid at justere løse ben ind end at sætte en sokkel i vater.

Vand og afløb

Har du mulighed for at bevare placeringen af køkkenvasken, er der penge at spare. At få en VVS-installatør til at flytte vand og afløb er en af de tungeste poster på køkken-budgettet.

Stikkontakter i køkkenet

Der skal være mindst fire stikkontakter i et køkken, foruden tilslutning til køleskab mv. Men otte er ikke en for mange.

Værktøj

En rundsav eller en dyksav med skinne, eller en bordrundsav, er en stor hjælp, når du bygger køkken. Du får ikke bedre undskyldning for at investere end nu!

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af rundsave

Højde på overskabe

50-60 cm skal over bordpladen. Overkanten SKAL flugte med overkanten af højskabene.

Download hele oversigten på den grønne knap - lige til at hænge op på køleskabet