9 MAGISKE materialer

Nogle materialer gør bare helt enkelt livet så meget lettere. Enten fordi de kan noget, andre materialer ikke kan. Eller fordi de kan det samme – bare meget hurtigere. Her får du vores bud på 9 unikke materialer, som kort og godt gør livet lettere.

1. FISCHERS UX-PLUG

Hvad er væggen lavet af? Det behøver du overhovedet ikke bekymre dig om, hvis du bruger Fischers universalplug UX. Den kan bruges i alle typer vægge.

I mursten og beton udvider den sig på én måde. I gasbeton eller en koksvæg udvider den sig på en anden måde. Og er der hulrum bag væggen, krøller den sammen som en gipsplug. Det er ren ingeniørkunst!

2. KEMISK METAL OG TRÆ

I tuben eller bøtten er det blødt som modellervoks. Når det er smurt på, bliver det hårdt som stål eller sten. Og det går stærkt.

Derfor bør du altid have kemisk træ og kemisk metal stående på din hylde. Så kan du nemt lappe et hul og hurtigt komme videre.

Kemisk træ bruges primært på træ. Efter blot 15 minutter kan du slibe og skrue i overfladen. Kemisk metal hæfter på mange materialer – fx også et betongulv. Efter en time er det hårdt som stål.

3. VULKANISERENDE TAPE

Det er ren hokus pokus. En tape uden lim. Men når den strækkes langt nok ud, starter vulkaniseringen – tapen trækker sig sammen og nærmest smelter sammen.

Det kan du få brug for, hvis der pludselig er hul på haveslangen. Eller endnu værre: Hvis et af husets vandrør er utætte. Så kan vulkaniserende tape lappe og holde, indtil blikkenslageren har tid til at kigge forbi.

4. KOBBERFEDT

Kobberfedt smører og modvirker rust. Men den vigtigste egenskab er, at den kan tåle høj varme uden at smelte.

Derfor er kobberfedt det eneste rigtige, hvis du skal smøre bremserne på bilen – eller på andre køretøjer. Andre typer fedt vil smelte, når bremserne bliver varme og måske løbe ud på de steder, du absolut ikke vil have smurt: Selve bremsebelægningen.

5. FUGESKUM

En tømrer vil få nervøse trækninger, hvis ikke der er mindst en dåse fugeskum tilbage i firmabilen. Fugeskum bruges til nemt og hurtigt at lukke huller og sprækker, der ellers ville kræve sindrige konstruktioner – fx en lang sprække mellem gulv og væg eller ydermur.

Når skummet forlader dåsen, udvider det sig og størknerpå kort tid. Og så er samlingen tæt. Eneste problem ved fugeskum er, at det nedbrydes af sollys, så du skal huske at dække overfladen med maling, hvis du bruger den et lyst sted.

6. MALINGSFJERNER

Skal du fjerne lak eller maling, kan du bruge malingsfjerner. Den får lakken eller malingen til at boble op, så den er meget nemmere at fjerne. Smart!

Alle malingsfjernere kan bruges på olieholdige malinger, nogle kan også bruges på vandfortyndbare produkter. Når malingsfjerneren er smurt på, er det bedst at dække af med plast i op til et døgn, inden du går videre. Så er det effektivt.

7. METALMALING

Skal du male på metal, er Hammerite kongen.

Du behøver ikke grunde, du kan bare male – også på en rusten overflade. Rusten skal lige have en tur med stålbørsten, så du får fjernet det værste.

Derefter er du klar til at male. Tidligere skulle Hammerite pensles på. Nu fås den også som spray. Nemmere bliver det altså ikke.

8. AKRYLFUGEMASSE

Sidder panelerne ikke helt tæt til væggen? Gaber samlingen af to stykker træ en smule?

Jamen, så griber du bare fugepistolen og bruger enhver tømrers bedste ven: Akrylfugemasse.

Den kan skjule de fleste små skævheder. Når akrylfugen er størknet, kan du male den over. Selv om fugen er elastisk, binder malingen.

9. BLÅ LIP FLISEKLÆB

Blå LIP er mørtlens svar på hurtiglim. Den binder på stort set alt, den kan bruges ude og inde, og den tørrer lynhurtigt – så hurtigt, at du skal huske at rense dit værktøj undervejs.

Blå LIP kan ikke kun bruges til at sætte fliser fast. Du kan lime kantsten af beton sammen med den.

Den er også god, hvis du hurtigt skal lukke et hul i muren og lignende. Men når fliselimen er skørknet, bliver den hård som granit. Så hvis du laver fejl, er den svær at fjerne.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer