Da orkanen Katrina den 29. august 2005 brølede ind over Louisianas kyst, var det ikke kun de massive oversvømmelser, der smadrede området og kostede over 1800 mennesker livet. Vindstød på den forrykte side af 230 kilometer i timen flåede bygninger, ja hele kvarterer til pindebrænde. Og da den forslåede befolkning begyndte at bygge en ny tilværelse op på ruinerne, var bygningsbeslag et ord, ingeniører og håndværkere brugte igen og igen. For de grå metalstykker med deres huller havde vist, at de kunne modstå orkaners hærgen. Katrina kunne rive og flå, beslagene knækkede ikke.

Seje og bløde på en gang

Men Katrina havde samtidig brutalt blottet beslagenes svage sider. For hvor håndværkerne havde sat søm og skruer forkert eller overladt afstivningen til beslagene alene, lagde hun bygningerne ned som spinkle korthuse. Beslagene var ganske vist ikke revet over, men enten var skruer og søm flået ud af træet, eller også var beslagene krøllet sammen som blød bomuld. Bygningsbeslag er nemlig nogle rigtig seje sataner. Men de er ikke nær så stive, som de kan virke, når du står med dem i hænderne. Og selv det stærkeste beslag i verden er ikke noget værd, hvis skruen, der skal holde det, mister grebet. Det behøver du i virkeligheden ikke en orkan til at opdage. Får du den sære tanke at gå amok på et beslag ude på dit værksted, kan du rive og flå i det og tæve løs på det og hurtigt vride det helt ud af facon – men du trækker det ikke over. Bygningsbeslagenes styrke ligger i sejheden. Den skal du udnytte, hver gang du bruger et bygningsbeslag. Bygningsbeslagenes svage side er den manglende stivhed og forankringen. Og det er mindst lige så vigtigt at huske på, hver gang du bruger et bygningsbeslag. Og når håndværkerne nu går rundt og genopfører og forstærker husene ud til Den Mexicanske Golf, så er de blevet meget, meget bevidste om, at beslagene ikke uden hjælp kan stive en bygning af – det kræver også skråstivere og plader. Og de er også blevet meget, meget bevidste om at anskaffe de rigtige beslag og ikke mindst om at sætte præcis det rette antal skruer i præcis de rigtige huller.

De rigtige beslag den rigtige brug

For bruges beslaget forkert, er det ikke det metal værd, det er lavet af. Selv om din carport kun møder en dansk vinterstorm, skal skruerne sidde, så de på den ene side binder beslaget de rigtige steder, på den anden ikke ødelægger det træ, de griber i. Ellers bliver din carport en fælde. Det er lidt af en ingeniørkunst. Og store opgaver får du altid regnet igennem af en fagmand – helt ned til hvilke huller der skal bruges i hvert beslag. Mindre opgaver kan du udføre uden hjælp – og stadig sove trygt, når stormen rammer. Men du skal finde de rigtige beslag. Det hjælper plakaten dig med. Du skal arbejde efter de samme principper som håndværkerne i Louisiana. Det hjælper guiden her dig med. Og du skal bruge din fornuft. Det er op til dig selv!